Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Beogradska berza ponovo uzdrmana


Beogradska berza

Optimizam investitora na beogradskoj berzi posle predsedničkih izbora i najave potpisivanja sporazuma sa EU splasnuo je posle odluke evropske komisije da odloži potpisivanje političkog sporazuma sa EU.

Sve akcije sa kontinuiranog tržišta zabeležile su pad ili se njima trgovalo na nivou od početka sedmice.

Ukupan promet akcijama u utorak je prepolovljen, što potvrđuje da je berza veoma osetljiva na politička kretanja. Ministar ekonomije Mlađan Dinkić u potpunosti deli ovo mišljenje:
"To jeste jedna vrlo jasna posledica političkih zbivanja u Srbiji. Pobeda Tadića je dovela do porasta berzanskih indeksa, a juče, samo pola sata nakon što je premijer dao izjavu, pali su berzanski indeksi za 4%. Mislim da svi politički akteri moraju imati u vidu standard građana Srbije a to se reflektuje kursom dinara, jačinom berzanskih indeksa. Moramo svi pokazati i odgovornost i smirenost u ovom trenutku i u tom smislu je jako važno da apsolutno sve institucije sistema funkcionišu – Vlada, na prvom mestu, i parlament."

Ekonomisti i analitičari upozoravaju kako nije izvesno da će se nastaviti snažan rast berze i ostvariti veliki priliv kapitala jer politička situacija u Srbiji nije stabilna. Ekonomista Milan Kovačević:
"Sve berze na svetu su najćudljiviji deo tržišta i vrlo su osetljive na razna događanja, jer čitava ideja kupovine i prodaje jeste da tipujete kako će se cene kretati. Naravno da bi, ako bi pobedila ideja da se prilazak EU vezuje za ono šta će Evropa uraditi sa Kosovom, to značilo sukob sa EU, u najmanju ruku odlaganje našeg puta ka EU, a to bi se onda dalje negativno odrazilo na događanja kod nas."

Savetnik i PR Beogradske berze Svetlana Cerović slaže se da je beogradska berza, kao uostalom i sve svetske berze, osetljiva na političke prilike:
"Sigurno je da politika ima udela, u kom procentu i koliko bi mogli razgovarati, ali sve skupa ima udela na kretanja na svakoj berzi, pa i na našoj. Dobro je što je naša berza postala osetljiva na ova dešavanja."

Investitori, pogotovo inostrani, su veoma osetljivi na berzanska kretanja. Privatni investitor na beogradskoj berzi Dragomir Ostojić kaže da pored uobičajenih poslovnih procena, ne zanemaruje i politički trenutak, koji ima presudan uticaj na odluku investitora:
"I najbolja poslovna situacija i najpozitivnija procena ne moraju doneti efekte u slučaju loše političke situacije, takva situacija pogađa generalno sve. Poslovna odluka će biti pozitivna ukoliko ste izvršili dobru procenu, a ukoliko je procena loša ona će biti negativna. Ali, politička situacija će i na te dobre i na te loše procene imati uticaja – dobra politička situacija će uticati pozitivno a loša negativno."

Kompanija Citadel Financial Advisory iz Beograda, u studiji "Ekonomske posledice krajnjeg ishoda predsedničkih izbora u Srbiji", navodi da bi udaljavanje Srbije od EU pogoršalo ekonomsku situaciju. Ključna pretpostavka za ostvarivanje ekonomskog rasta je očuvanje političke stabilnosti, kaže za nas radio menadžer za komunikacije Ivan Ranđelović:
"Izbor Borisa Tadića za predsednika je stvorio uslove i otvorio put za jedan takav ishod. Međutim, to ne rešava po automatizmu mnoge druge probleme, ekonomske i političke prirode, koji postoje u Srbiji, a koji, kao što smo videli, utiču na samoopredeljenje investitora i razvoj ekonomske i investicione klime u zemlji. Mnogo toga u odlukama stranih investitora, da li da nastave agresivnije kada je reč o investiranju na ovim prostorima, zavisi od toga koliko se zakoni koji su doneti u Srbiji zaista i primenjuju."

Usled višemesečne korekcije indeksa i opšte političke nestabilnosti, dalje kretanje srpskog tržišta kapitala još je veoma uzdrmano i nesigurno. Još jednom se potvrđuje staro pravilo da je signal politike veoma uticajan na berzanska kretanja.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG