Dostupni linkovi

Predsjednik i premijer na dva kolosijeka


Daniel Serwer
Daniel Serwer

Daniel Serwer, potpredsjednik Centra za mir i stabilnost u Washingtonu, za RSE komentira ishod srbijanski izbora, te kakva će biti moguća reakcija Beograda nakon što Kosovo proglasi nezavisnost.

Razgovor su vodili Arbana Vidishici i Fatmir Bujupi iz albanskog dijela redakcije, a za program na južnoslevenskim jezicima priredila Mirjana Rakela.
Komentirajući pobjedu Borisa Tadića na srbijanskim predsjedničkim izborima, Daniel Serwer ističe da je ona bila tijesna, no time i ništa manje značajna, je pokazala da je većina prihvatila Tadićeve proevropske stavove, za razliku od njegovog protukandidata Nikolića koji je proruski orijentiran. Ipak, smatra Serwer, teško je odrediti kojim će putem dalje ići Srbija
Serwer: Očito je da predsjednik želi jednim putem, a plašim se da gospodin Koštunica i vlada žele drugim putem. Oni će to moramo svakako riješiti međusobno.
Kolega Bujupi pitao je gospodina Serwera kakve se reakcije mogu očekivati iz Beograda, nakon što Kosovo proglasi nezavisnost u dogovoru sa SAD i EU.
Serwer: To ne znam, ali ono čemu se nadam je da će Tadić shvatiti što je u interesu Srbije. Beograd bi svakako imao koristi od rezolucije Vijeća sigurnosti koja bi Ahtisaarijev plan učinila djelotvornim. I kosovski Srbi bi bili daleko više zaštićeni takvom rezolucijom, nego samim obećanjima kosovskih Albanaca. Na Tadiću je da u to uvjeri vladu Srbije da i oni utječu na Rusiju da ne stavi obećani veto na takvu rezoluciju. To bi, po mom mišljenju, bilo poželjnija opcija. No, pretpostavim li da gospodin Tadić u tome ne uspije, ne dvojim da bi ishod srpskih izbora na bilo koji način mogao utjecati na odluku o proglašenju nezavisnosti Kosova. Može se dogoditi da se pričeka tjedan ili dva, ili više, ali u konačnici to će biti nadgledani suverenitet. Naime glavna tema po meni nije nezavisnost, jer, slažem se s pokojnim Rugovom, Kosovo je nezavisno već neko vrijeme i nitko u Srbiji ozbiljno ne misli da će ikada više vladati Albancima na Kosovu. Glavna je tema suverenitet, i ako je Kosovo suvereno, srpske sigurnosne snage nikada više neće na legalan način smjeti ući na Kosovo. Uostalom, te snage ni danas ne mogu ući na Kosovo. U tome ih priječe NATO koji je prisutan u tom području, kao i unutar srpskih enklava na sjeveru. Ono što po mom mišljenju ključno jest da se uspostave jasne pravila igre između Kosova i Srbije, a u tome je jedino moguće suverena država Kosovo.
XS
SM
MD
LG