Dostupni linkovi

Trka svedena na tri kandidata


I nakon sinoćnjeg glasanja u skoro polovini američkih država neizvesno je ko će dobiti nominaciju Demokratske i Republikanske stranke za predsedničke izbore najesen.

Doduše, republikanac Džon Mekkejn vodi ubedljivo ispred suparnika ali još nedovoljno da bi dobio kandidaturu. Još je neizvesnije među demokratama. Hilari Klinton ima blagu prednost nad Barakom Obamom.

Dragan ŠTAVLJANIN

Džon Mekkejn je pobedio u 9 država, uključujući i velike poput Njujorka i Kalifornije, zatim Ilinoisa.

"Mada mi nikada nije smetala uloga autsajdera, večeras mislim da smo se privikli na činjenicu da smo favoriti za dobijanje nominacije Republikanske Partije za predsednika SAD", kazao je Mekkejn okupljenim pristalicama.

Međutim, drugi kandidat republikanaca, bivši guverner Arkanzasa i propovednik Majk Hakabi, izvojevao je iznenađujuću pobedu u 5 država.

"Večeras pokazujemo da smo još uvek čvrsto na nogama i na iznenađenje mnogih, dobijamo podršku velikog broja građana", poručio je Hakabi.

Glavni Mekkejnov rival Mit Romni pobedio je u 6 država, što mu je još uvek uliva nadu da može ostati u utrci za Belu kuću.

U nadmetanju za nominaciju među demokratama, Hilari Klinton je pobedila u 8 a Barak Obama u 13 država. Međutim, ona ima prednost jer je osvojila više glasova u velikim državama kao što su Njujork i Kalifornija. Prema oceni analitičara ona je dobila podršku u tradicionalnoj bazi demokrata: radničkoj klasi koja se nada da će Hilari Klinton ispuniti obećanja o boljem zdravstvenom osiguranju, socijalnim davanjima i većim mogućnostima za obrazovanje.

Brojni birači hispanoameričkog porekla nastanjeni u Kaliforniji uglavnom su podržali Hilari Klinton.

"Danas kažemo jednim glasom. Omogućimo deci da uče, ljudima da rade, veteranima lečenje i ostalu brigu. Potrebno je da obnovimo ekonomiju i okončamo rat, da iscelimo naciju, da predvodimo svet. Spremni smo da iskoristimo ovaj trenutak", kazala je Hilari Klinton.

Barak Obama je dobio podršku pre svega među biračima afroameričkog porekla kao i obrazovanijima.

"Naše vreme je došlo, naš pokret je stvaran i promene stižu u Ameriku", poručio je Obama.

On je nakon ovog kruga dobio 600 delegata a Hilari Klinton 700. Na finalnoj konvenciji potrebna je podrška više od 2000 hiljade delegata za Demokratske stranke za predsedničke izbore početkom novembra.

Mada Mekkejn ima dvostruko više delegata nego njegovi protivkandidati, još uvek ne može sa sigurnošću da tvrdi da će dobiti nominaciju Republikanske stranke.

Sledeći izbori biće u subotu, u Luizijani, Nebraski i državi Vašington.
XS
SM
MD
LG