Dostupni linkovi

Ponašanje opozicije koristi vladajućim strankama


Podgorica
Podgorica

Razjedinjenost opozicionih stranaka koje na predstojeće predsjedničke izbore u Crnoj Gori izlaze se više kandidata prema mišljenju analitičara i opozicionara koji se ne upuštaju u tu izbornu trku ide na ruku kandidatu vladajuće koalicije.

Činjenica da će na predstojećim predsjedničkim izborima učestvovati više opozicionih kandidata, prema riječima lidera Liberalne partije Miodraga Živkovića, pogoduje vladajućoj koaliciji koja je već stvorila startnu prednost:
"Sasvim je očigledno da je udruživanje opozicije na Ustavu koje je neslavno završilo dovelo do toga da sada opozicija ima više predsjedničkih kandidata i koliko god sad ti predsjednički kandidati pokušavaju ubijediti javnost da je to dobra varijanta da se svi oprobaju, a da svi podrže opozicionog kandidata u drugom izbornom krugu, lično mislim da to nije dobra varijanta.I na nesreću Crna Gora nikada u opoziciji nije mogla da se složi da stavi jedinstveno svog opozicionog kandidata kao protiv kandidata predsjedničkom kandidatu jer to bi definitivno bila pobjeda tog kandidata. To su potvrdili i prošli izbori na kojima sam i ja učestvovao. Plašim se i realno je da će se to desiti i ovog puta jer koji god opozicioni kandidat prođe u drugi izborni krug lično ne vjerujem da će imati iskrenu podršku ostalih opozicionih stranaka koje će možda funkcionisati kako su funkcionisali na prošlim predsjedničkim izborima, a to je da ne daju iskrenu podršku tom kandidatu. Sve to je i ranije, a plašim se da će to biti i ovog puta bilo na ruku Demokratskoj partiji socijalista i njenom kandidatu".
Samo je jedinstveni kandidat opozicije imao realnu šansu da odnese pobjedu na predsjedničkim izborima, ponavlja predsjednik Narodne stranke Predrag Popović:
"Narodna stranka je od početka zagovarala tu opciju, na žalost, nijesu nas poslušali i nema nikakve sumnje da je ovoliko kandidata opozicije na predsjedničkim izborima suštinski i lavovski ustupak kandidatu režimske koalicije. Ne kažem da je predsjednička trka time i definitivno završena, bez ikakvih šansi na eventualni preokret, ali sa znatno manjom mogućnošću da do nekog iznenađenja na predsjedničkim izborima dođe. Odgovornost za to, naravno, moraju da podnesu oni koji su se odlučili na tu varijantu i koji su, očigledno je to, više vodili računa o ličnim i stranačkim pozicijama, nego o tome da li je opozicija spremna da se uhvati u koštac s režimskim kandidatima, odnosno s vlašću u Crnoj Gori".
I koordinator Centra za demokratsku tranziciju Marko Čanović smatra da nastup više opozicionih kandidata ide na ruku crnogorskim vlastima:
"U svakom slučaju više kandidata opozicije ide na ruku kandidata Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije. Očekuje se da će se u narednim danima potvrditi kandidatura gospodina Vujanovića i podijeljenost opozicije nikako ne ide na ruku opozicionim kandidatima, pogotovo najave u drugom krugu da neke opozicione partije neće podržati u slučaju da kandidat opozicije prođe, mislim konkretno na Pokret za promjene i kandidata gospodina Nebojšu Medojevića za kojeg su već javno Srpska narodna stranka, odnosno Srpska lista i Narodna stranka rekle da neće podržati u drugom krugu".
Podsjetimo. Na predstojećim izborima, pored predstavnika vladajuće koalicije, nastupiće tri opoziciona kandidata: Nebojša Medojević, lider Pokreta za promjene, Andrija Mandić ispred Srpske liste i Srđan Milić kao predstavnik Socijalističke narodne partije.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG