Dostupni linkovi

Iskušenja za Srbiju tek slede


Iako se na Zapadu oseća olakšanje zbog pobede Borisa Tadića na predsedničkim izborima u Srbiji, tek sada predstoje izazovi pre svega oko Kosova, sa čime će se suočiti ne samo Srbija, već i region pa i EU, piše svetska štampa.

Pobeda Tadića može pomoći Srbiji da se približi Zapadu, ali s obzirom da je reč o maloj razlici u glasovima u odnosu na Tomislava Nikolića, ona se tek sada nalazi na iskušenjima, piše "Internešenel Herald tribjun" (International Herald Tribune), ocenjujući da je neizvesna i sudbina vladajuće koalicije. Prvi test za nju biće 7. novembra za kada je najavljeno potpisivanje Političkog sporazuma EU i Srbije. Tadićeva partija želi da parafira ovaj dokument dok se premijer Vojislav Koštunica žestoko protivi sklapanju bilo kakvog sporazuma sa Briselom ukoliko ne odustane od slanja misije na Kosovo, čime bi se po njegovom mišljenju narušio teritorijalni integritet Srbije. "Internešenel herald tribjun" piše da Koštunica očigledno ne želi da bude upisan u istoriju kao političar koji je izgubio Kosovo.
"Fajnenšel tajms" (Financial Times) navodi da su podeljena mišljenja da li bi u slučaju pada Vlade, Koštunica i Nikolić odmah formirali novu, kao i da li bi na prevremenim parlamentarnim izborima blok oko Tadića osvojio dovoljno glasova da sam formira kabinet.
Zbog Kosova bi mogao da proradi srpski inat i da pokvari olakšanje u zapadnim prestonicama pobedom Borisa Tadića nad "ultranacionalistom" Tomislavom Nikolićem, upozorio je bivši britanski ambasador u Beogradu Ajvori Roberts u autorskom članku u londonskom "Indipendentu" (Independent). On je upozorio da još nije rešeno "veliko pitanje" Kosova koje može da destabilizuje ceo region.

Roberts ističe da zapadne diplomate pogrešno veruju da bi perspektiva članstva u EU mogla Srbiji da nadoknadi gubitak Kosova.
Vlada Srbije mogla bi da ukine ili oslabi diplomatske odnose sa zemljamna koje prizanju proglašenje nezavisnosti Kosova, nametne trgovinski embargo Prištini, kao i da uvede paralelne institucije na severnom delu Kosova, što je, "drugim rečima, oblik de fakto podele", naglašava Roberts. U slučaju raspada sadašnje vladajuće koalicije u Srbiji, radikali bi, uprkos gubljenju predsedničkih izbora, na parlamentarnim izborima skoro izvesno ojačali i napravili koaliciju sa Socijalističkom partijom Srbije, što bio pojačalo sukob sa Zapadom, predviđa Roberts.

Iako je Zapad pozdravio pobedu Tadića, njegov stav o podršci nezavisnosti Kosova je nepromenjen, piše "Vošington Tajms" (Washington Times). Međutim, bivši pomoćnik ministra odbrane Piter Rodman, čije je nedavni tekst u ovom istom listu sa nekadašnjim američkim državnim sekretarom Lorensom Iglbergerom i ambasadorom u UN Džonom Boltonom, u kome su upozorili na rizike od proglašenja nezavisnosti Kosova izazvao veliku pažnju – izjavio je ponovo za "Vošington Tajms" da sve više članova Bušove administracije uviđa kakve bi bile negativne posledice ovakvog čina.
XS
SM
MD
LG