Dostupni linkovi

Počinje kampanja milion potpisa za REKOM u gradovima regionaAkcijom „regionalnog odmrzavanja“ u u 11.55 ispred sarajevske Katedrale, kao i u Zagrebu, Beogradu, Ljubljani, Prištini, Skoplju, Banjoj Luci, Tuzli i Podgorici, počinje dosad najveća regionalna kampanja prikupljanja milion potpisa podrške za osnivanje REKOM-a - Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava počinjenim od 1991. do 2001. na prostoru nekadašnje SFRJ.

U istovremenoj akciji u osam gradova regiona učestvovat će više od 500 volontera i volonterki, dok će hiljade mladih biti nosioci kampanje prikupljanja potpisa koju će koordinirati Inicijativa mladih za ljudska prava, koja će u svim zemljama nasljednicama SFRJ trajati do 6. juna.

Od kraja oružanih sukoba na tlu nekadašnje SFRJ ni u jednoj od država nije dovršen popis ubijenih u ratu, a više od 15.000 osoba i dalje se vode kao nestale. Žrtve su marginalizirane, njihovi glasovi se u javnosti rijetko čuju, a brojevima ubijenih često se manipulira u političke svrhe.

Ovi i mnogi drugi razlozi naveli su više od 1.500 udruženja i pojedinaca svih nacija i vjera s prostora bivše SFRJ, okupljene u Koaliciji za REKOM, da zagovaraju stvaranje nezavisne međudržavne komisije kao vansudskog istražnog tijela koje treba utvrditi i javno saopćiti činjenice o proteklim ratnim zbivanjima. Među njima su udruženja žrtava, nestalih, veterana, logoraša, novinara, manjinskih zajednica, organizacija za ljudska prava.

U svom završnom izvještaju trebalo bi da sačini popis ubijenih i nestalih, logora i drugih mjesta zatvaranja. Simbolični potpisi podrške će tokom juna ove godine zajedno sa

Prijedlogom Statuta REKOM-a biti predati svim parlamentima u regionu, od kojih će se tražiti osnivanje komisije.

Potpis se može dati i na sajtu http://support.zarekom.org, na kom su detaljne informacije o Inicijativi za REKOM. REKOM su dosad podržali predsjednici Hrvatske i Srbije Ivo Josipović i Boris Tadić, Skupština Crne Gore, Evropska komisija i Evropski parlament, kao i brojne javne ličnosti u regionu.
XS
SM
MD
LG