Dostupni linkovi

Danski vojnik: "Plavi šlemovi" nisu sprečili ubistvo Srba u Dvoru na UniDanski vojnik Jan Velendorf kazao je za dansku televiziju BT da su vojnici Ujedinjenih nacija 1995. godine skrštenih ruku gledali kako su hrvatski vojnici masakrirali devet hendikepiranih Srba u Dvoru na Uni posle akcije "Oluja".

Velendorf rekao kako su danski vojnici, koji su u to vreme bili u Hrvatskoj u sastavu "plavih šlemova" Ujedinjenih nacija bili raspoređeni oko škole u Dvoru na Uni, u kojoj su se skrivale hendikepirane osobe srpske nacionalnosti.

„Videli smo 12 osoba u maskirnim uniformama kako se približavaju školi. Bio sam u bunkeru na vrhu zgrade i javio sam komandantu kampa generalu Jorgenu Koldu šta se događa. Gledali smo ih kako granatama razbijaju vrata škole, ali imali smo naređenje da ne intervenišemo” kaže Velendorf.

On je dodao da je u blizini škole u tom trenutku bilo raspoređeno oko 200 danskih vojnika pod punom ratnom opremom koji su mogli da spreče masakr. Ali, samo su posmatrali šta se događa.

“Uniformisane osobe su ušle u školu, izvele hendikepirane osobe i starce, poređali ih u red i ubili. Sve je trajalo manje od 15 minuta”, ispričao je Velendorf.
XS
SM
MD
LG