Dostupni linkovi

Nikolić ugrozio i sebe i naprednjake


Tomislav Nikolić u bolnici tokom štrajka, 18. april 2011.
Tomislav Nikolić u bolnici tokom štrajka, 18. april 2011.
Osmodnevnini štrajk glađu lidera Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića, nije doneo očekivani rezultat.

Kako datum vandrednih parlamentarnih izbora još nije poznat, a Nikolić normalno jede i pije, vlasti njegov protest, koji je tokom protekle nedelje potpuno okupirao pažnju javnosti, ocenjuju kao politički promašaj, a analitičari veruju da će naprednjaci čak izgubiti određeni procenat glasova.

U Nikolićevoj partiji međutim, uprkos tome što glavni cilj nije postignut, ne misle da su izgubili i najavljuju nastavak borbe za raspisivanje izbora.

„Ja od jutros ne uzimam vodu i hranu. Nudim poslednju ponudu Borisu Tadiću – Kada mi se nešto loše desi, raspiši izbore!“

Nekoliko dana nakon mitinga 16. aprila, na kome je saopštio da vodu i hranu neće uzimati dok vlasti ne saopšte datum vandrednih parlamentarnih izbora, Tomislav Nikolić je hospitalizovan.

Kako izbori nisu raspisani, a njegovo se zdravlje pogoršavalo, dok je način protesta kritikovala i Srpska pravoslavna crkva, počeo je da pije vodu, a sve se završilo na Uskršnjoj liturgiji, posle koje je Vladimir Božović iz Srpske napredne stranke, saopštio.

“Sa patrijarhom je imao čin kucanja jajetom… Pojeo je to jaje i na taj način je u patrijaršiji sve to okončano”, kazao je on.

"Mahatma iz Bajčetine"

Tako se završila osmodnevna drama koju su mediji i građani pratili sa velikom pažnjom. Nakon epiloga u kom izbori nisu raspisani, a Nikolić jede i pije, predstavnici vlasti su ceo štrajk ocenili kao politički promašaj.

“Ne vidim nikakav efekat koji je postigao Tomislav Nikolić svojim štrajkom, osim što je u narodu dobio nadimak Mahatma iz Bajčetine”,
kaže Srđan Milivojević, poslanik i član izvršnog odbora vladajuće Demokratske stranke.

Poseta sveštenika Tomislavu Nikoliću, 21. april 2011.
Milivojević dodaje da je Nikolić, štrajkom, naneo veliku štetu i sebi i svojoj partiji i Srbiji.

“Umesto da dijalog, razgovor, usmeri ka institucijama koje funkcionišu, da u Parlamentu u kome ima 20 poslanika krene u diskusiju, da ubedi vladajuću većinu da raspiše izbore, on je to probao da uradi jednim prilično nerazumnim aktom koji se završio kako se završio i po njega i po njegovu političku stranku. Ono što je takođe pokazao i građanima Srbije i svojim članovima i simpatizerima, jeste da on u stvari nema nikakvu strategiju”, smatra Milivojević.

U partiji Tomislava Nikolića, na stvari međutim gledaju drugačije. Iako nisu dobili datum vandrednih izbora, član Glavnog odbora Srpske napredne stranke Marko Đurić, Nikolićev čin smatra hrabrim.

“Tomislav Nikolić je, pre svega, pokazao izuzetnu političku hrabrost i spremnost da se, u uslovima koji su sve samo ne regularna politička utakmica, aktivno bori za promenu vlasti. To je nešto što će građani Srbije, nesumjivo, a pogotovu na srednji i duži rok umeti da cene”, ocenjuje Đurić.

Na konstataciju da postoje kritke kako je ovo zapravo bio politički promašaj, Đurić kaže:

“Nema sumnje da će predstavnici vlasti, rad opozicije ocenjivati kritički. Međutim, razmera pažnje koju je naša aktivnost koju smo sproveli u prethodnom periodu, a to nije samo ovaj poslednji čin gospodina Nikolića, formiralo je jedan širi utisak u javnosti da opozicija, a pre svega SNS, aktivno deluje na ostvarivanju političkih promena u Srbiji”.


Režirana predstava

O efektima štrajka Nikolića oglasio se i ministar unutrašnjih poslova, inače lider SPS-a Ivica Dačić, koji je ocenio da je način na koji je lider naprednjaka pokušao da izdejstvuje vanredne izbore "igra samouništenja u kojoj niko ne može biti pobednik", i u kojoj bi čak moglo da izgubi celo društvo.

I politički analitičari Nikolićevu taktiku vide kao pogrešnu. Programski direktor CeSID-a Đorđe Vuković, smatra da je štrajk glađu i žeđu, politički bio veoma loš potez.

“Mislim da je i ulazak gospodina Nikolića u ovj štrajk i izlazak iz njega, u prvom slučaju pokazao nepromišljenu akciju, a u drugom slučaju pokušaj izlaska iz te nepromišljene situacije. Naprosto, ovo je bilo, neću da kažem politički promašaj, ali nekakva greška koja je napravljena samim ulaskom u jedan tako radikalan čin političkog delovanja”, rekao je Vuković.

Uprkos kritikama, u Srpskoj naprednoj stranci nisu obeshrabreni. Marko Đurić iz te partije, za naredne dane najavljuje nove akcije.

“SNS će još odlučnije nastaviti da se na svakom koraku zalaže za političke promene u Srbiji i mislim da će i građani Srbije u narednom periodu biti u prilici da nam se pridruže u akcijama koje ćemo preduzimati”, poručio je Đurić.

Građani Beograda sa kojima smo razgovarali, Nikolićev protest vide međutim kao režiranu predstavu, koja na kraju nije donela nikakav efekat.



Loš odjek štrajka u javnosti primećuju i istraživači javnog mnjenja.

Đorđe Vuković iz CeSID-a, ocenjuje da bi prošlonedeljna dešavanja, mogla dovesti do pada popularnosti SNS-a.

“Pretpostavljam da će doći do određenog smanjenja učešća ove stranke u kategoriji politički orijentisanih. Prosto je to bio jedan iznuđeni politički potez gospodina Tomislava Nikolića i na neki način, ta ključna kategorija onih koji su neopredeljeni i onih koji jesu bliski SNS-u, ali nemaju tako visok stepen partijske identifikacije, biće prosto demotivisani i gledaće da odu u kategoriju neodlučnih ili eventualno apstinenata. U trenutku kada dođe do opadanja popularnosti jedne političke opcije, čak i da ne dođe u apsolutnim brojevima, u procentima će doći do porasta druge najjače političke stranke na partijskoj sceni Srbije. U tom smislu, ja očekujem da se u nekom narednom periodu pojavio povratak popularnosti DS-a, odnosno da ona izađe na nivo onoga što je sada SNS ili čak nešto više od toga”,
ocenjuje Vuković.
XS
SM
MD
LG