Dostupni linkovi

Desetine povređenih u sukobima u Jemenu



Desetine osoba je u ponedeljak povređeno kada su jemenske snage bezbednosti otvorile vatru i upotrebile suzavac da bi rasterale hiljade demonstranata u Taezu, južno od prestonice Sane, saopštili su ocevici.

Demonstranti su se okupili da bi nastavili pritisak na predsednika Jemena Alija Abdulaha Saleha da se smesta povuče s vlasti.

Oni su odbacili plan zemlje Saveta za saradnju u Zalivu, koji je vladajuća partija prihvatila, prema kome bi se Saleh povukao u roku od 30 dana u zamenu za imunitet od krivičnog gonjenja.

Saleh je, posle višemesečnih protesta, prihvatio plan da se povuče do kraja maja i preda vlast svom zameniku. Predsednički izbori bili bi održani za dva meseca, a zemlju bi vodila vlada nacionalnog jedinstva.

SAD su kasno sinoć pozdravile Salehov plan da napusti položaj posle 32 godine na vlasti i pozvale na što brži i miran transfer vlasti.

Agencije su u nedelju izvestile da se jemenska opozicija, u načelu, prihvatila plan o povlačenju, ali je izrazila rezervisanost prema odredbi prema kojoj se jemenskom parlamentu, u kome Salehova stranka ima većinu poslanika, ostavlja mogućnost da odbaci predsednikovu ostavku.

Demonstranti su, međutim, odbacili tu inicijativu, tražeći da se predsednik smesta povuče.
XS
SM
MD
LG