Dostupni linkovi

DORH: U “Oluji” počinjena 24 ratna zločinaDržavno tužilaštvo Hrvatske (DORH) evidentiralo je da su tokom i neposredno posle akcije "Oluja" 1995. počinjena 24 ratna zločina u kojima je ubijeno 156 osoba, a za te zločine procesuirano je 10 bivših pripadnika hrvatske vojske i policije.

Njima se na teret stavlja 11 ubijenih, dok za većinu zločina i dalje traju kriminalistička istraživanja, pokazuju podaci DORH-a koje je sinoć objavila Hrvatska radiotelevizija (HRT).

U istom periodu izvršena su krivična dela ubistva 47 osoba.

Zbog ubistva 21 osobe procesuirana su 33 počinioca, dok počinioci ostalih 26 ubistva nisu otkriveni.

Na osnovu prijava policije i dosadašnjih istraga, DORH je evidentirao ukupno 214 ubijenih tokom i posle akcije "Oluja", navodi HRT, dok podaci Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) pokazuju da je ukupno 677 žrtava akcije hrvatske vojske i policije u leto 1995.

U hrvatskom tužilaštvu kažu da je razlika u broju nastala zbog toga što HHO nije u svojoj evidenciji odvojio žrtve rata od žrtva ratnog zločina i ubistva.

Zbog toga je DORH naložio svim merodavnim organima da utvrde pod kojim su okolnostima nastradale osobe koje se navode u pojedinim popisima kako bi se tačno utvrdio broj žrtava ratnih zločina, prenala je HRT.
XS
SM
MD
LG