Dostupni linkovi

U Maroku protesti u nekoliko gradova



Više hiljada ljudi mirno je u nedjelju protestvovalo u nekoliko marokanskih gradova tražeći više demokratije i socijalne pravde, usprkos tome što je kralj Muhamed VI napravio izvjesne ustupke i pomilovao, odnosno smanjio zatvorske kazne brojnim političkim zatvorenicima.

Protesti su počeli u nedjelju ujutro u Casablanci, Tangeru i Marakeshu, dok su još neki bili zakazani za kasnije tokom dana u Rabatu i Fesu kao odgovor na poziv proreformskog pokreta "20. februar", koji je dobio ime po datumu prvih u nizu protesta ove godine, prenosi agencija AFP.

"Želimo više jednakosti i manje korupcije" i "hoćemo kralja koji vlada, ali ne upravlja", parole su koje su uzvikivali demonstranti u Casablanci, gdje se u centru grada okupilo skoro 10.000 ljudi, navodi izvjestitelj francuske agencije.

AFP navodi da je marokanski kralj Muhamed VI najavio veće političke reforme u cilju veće neovisnosti sudstva i razdvajanje vlasti, i da je u tom smislu ustanovio komisiju čiji je zadatak da predloži promjenu ustava do juna.
XS
SM
MD
LG