Dostupni linkovi

Bivši američki predsjednik Karter u korejskoj misiji


Bivši predsjednik SAD i još tri bivša svjetska državnika stigli su danas u Peking na svom putu za Sjevernu Koreju gdje će pokušati da obnove razgovore o nuklearnom razoružanju te zemlje.

Karter i njegovi suputnici, članovi grupe iskusnih državnika nazvane ''Starci'', trebalo bi da u utorak otputuju u Pjonjang u okviru međunarodnih napora da se obnove razgovori o okončanju nuklearnog programa Sjeverne Koreje.

S Karterom putuju bivši finski predsjednik Marti Ahtisari, bivša premijerka Norveške Gro Bruntland i bivša predsjednica Irske Meri Robinson.

Oni će u Pjongjangu razgovarati i o hroničnoj nestašici hrane u Sjevernoj Koreji.
Međunarodni razgovori sa Sjevernom Korejom već dvije godine su u zastoju dok raste zabrinutost zbog nuklearnog programa te zemlje.

"U trenutku kada je zvaničan dijalog s Demokratskom Narodnom Republikom Korejom zastao, mi ćemo pokušati da budemo od pomoći u smanjenju tenzija i uputiti strane u dijalogu na ključna pitanja, uključujući i denuklearizaciju", rekao je Karter.

Karter, koji je bio predsjednik SAD od 1977. do 1981, i pored neslaganja SAD i Sjeverne Koreje, cijenjen je gost u Pjongjangu. On jeviše puta tamo boravio, a posljednji put prošlog avgusta da bi omogućio oslobađanje jednog zatvorenog američkog državljanina.

Karter je početkom ovog mjeseca rekao novinarima da će "pokušati da uvjeri vlasti u Sjevernoj Koreji da se odreknu nuklearnog naoružanja" i da pomogne toj zemlji da sklopi mirovni sporazum sa SAD i Južnom Korejom.Mirovni sporazum po okončanju Korejskog rata 1950-1953. nije nikada potpisan.
XS
SM
MD
LG