Dostupni linkovi

Održane vaskršnje liturgije širom Srbije


Njegova svetost patrijarh srpski Irinej služio je jutarnju vaskršnju liturgiju u Sabornoj crkvi u Beogradu. Pročitana je patrijarhova vaskršnja poslanica i obavljen čin pričešća.

Liturgiji su osim velikog broja vjernika, prisustvovali ministar policije Srbije Ivica Dačić, kao i ministar vjera i dijaspore Srđan Srećković.

U pravoslavnim hrišćanskim crkvama se na Vaskrs otvaraju Carske dveri na oltaru čime se simbolično ukazuje da je Isus svojim vaskresenjem pobijedio tamu i smrt i otvorio rajska vrata i put spasenja čitavom ljudskom rodu.

Povodom prvog dana Vaskrsa, praznika nad praznicima, u svim hrišćanskim crkvama i hramovima u Srbiji služene su jutarnje liturgije.

U Hramu Svetog Save na Vračaru sinoć je služena ponoćna vaskršnja liturgija. Liturgiju, na kojoj je pročitana poslanica patrijarha Irineja, služio je episkop hvostanski Atanasije, a pored velikog broja vernika, liturgiji je prisustvovao predsjednik Srbije Boris Tadić.

Širom Raško-prizrenske eparhije služena je uskršnja liturgija, a najveći broj vjernika sa Kosova i Metohije, uz vjernike iz drugih krajeva Srbije, prisustvovali su vaskršnjoj liturgiji u manastirima Gračanica i Visoki Dečani.

Uskršnju misu bdenja sinoć u Katedrali Blažene Djevice Marije u Beogradu služio je beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, a prisustvovao je i predsjednik Srbije Boris Tadić.

Kao i prošle godine, sve hrišćanske crkve i vjernici proslavljaju u istom danu praznik Vaskrsenja Isusa Hrista, jevanđeljski događaj kojim je prije više od dva milenijuma počela novozavjetna istorija čovječanstva.
XS
SM
MD
LG