Dostupni linkovi

NUNS traži istragu o žrtvovanju radnika RTS-a u NATO napadima


Nezavisno udruženje novinara Srbije /NUNS/ izrazilo je duboku zabrinutost što vlasti u Srbiji ni 12 godina poslije bombardovanja zgrade RTS-a u Beogradu nisu pokrenule nezavisnu istragu kojom će se utvrditi ko je i zašto žrtvovao 16 radnika te medijske kuće tokom kampanje NATO i kazniti odgovorne.

"Nema sumnje da je bombardovanjem civilnog cilja vođstvo Alijanse počinilo težak zločin, koji još nije rasvetljen. Ali još manje ima sumnji u činjenicu da je tadašnji režim u Srbiji, uz pomoć rukovodstva RTS, 16 nedužnih ljudi žrtvovao, ostavljajući ih na nemilost razornim bombama", navodi NUNS u saopštenju.

Predsjednik NUNS-a Vukašin Obradović je naveo da je odavno bilo vrijeme da se sazna ko je i zašto to učinio i da se krivci kazne, te da "samo pravedne, na istrazi i zakonu utemeljene kazne, žrtvama i njihovim porodicama mogu obezbijediti dostojanstvo i mir".

NUNS će, u saradnji sa porodicama i organizacijama civilnog društva, nastaviti da zahtjeva istragu i utvrđivanje odgovornosti za pogibiju 16 radnika RTS-a.

"Bez rastveljavanja ovog zločina, kao i rasvetljavanja ubistava novinara, Srbija ne može govoriti o vladavini prava. Jedna desetogodišnja zatvorska kazna za 16 nedužnih života nije i ne može biti odgovor na pitanje 'Zašto', koje porodice, kolege i javnost postavljaju već 12 godina", navedeno je u saopštenju.

Paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca jutros u 2.06 časova porodice, kolege i prijatelji odali su poštu radnicima RTS-a koji su poginuli u NATO bombardovanju, u noći između 22. i 23. aprila 1999. godine, kada su zgradu pogodila dva razorna projektila.

Na 10 godina zatvora 2002. godine osuđen je tadašnji direktor RTS-a Dragoljub Milanović, jer u vrijeme bombardovanja nije izvršio naređenje da ljude i tehniku premjesti na sigurno mjesto.
XS
SM
MD
LG