Dostupni linkovi

Osijek: Odbačena prijava protiv Šeksa za ratni zločin


Osječko Županijsko državno tužilaštvo odbacilo je krivičnu prijavu koja je podnesena protiv potpredsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa zbog krivičnog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, saopšteno je iz ovog tužilaštva.

U saopštenju se navodi da je krivična prijava, koju je protiv Šeksa podnio nekadašnji predsjednik Skupštine opštine Županja Ivan Zovak, odbačena jer "prijavljeno djelo ne sadrži obilježja krivičnog djela, koje se navodi u prijavi, niti bilo kojeg drugog krivičnog djela za koje se progon preduzima po službenoj dužnosti".

Zovak je, kako se navodi, tvrdio da je Šeks "odgovoran za neuspjeh vojne akcije, preduzete 22. jula 1991. godine, napadom na selo Mirkovce, kad je poginulo deset pripadnika Zbora narodne garde".

Iz osječkog Županijskog državnog tužilaštva navode da su tokom pretkrivičnog postupka obavljeni razgovori sa Zovakom i Šeksom, pribavljene izjave učesnika inkriminirajućih događaja i drugih osoba koje raspolažu važnim podacima, relevantna službena dokumentacija, te da su preduzete druge radnje radi provjere utemeljenosti prijave.

"Utvrđeno je da Šeks u inkriminirano vrijeme nije obavljao dužnost predsjednika kriznog štaba za istočnu Slavoniju i Baranju, niti je u navedenoj vojnoj akciji učestvovao kako to ističe podnosilac prijave, te se stoga u njegovim radnjama ne stiču obilježja ni prijavljenog ni bilo kojeg drugog krivičnog djela", navodi se u saopštenju tužilaštva.
XS
SM
MD
LG