Dostupni linkovi

Komšić odao počast žrtvama Jasenovca


Član Predsjedništva BiH Željko Komšić položio je danas vijence i odao počast žrtvama koncentracionog logora Jasenovac u spomen-području Donja Gradina.

Komšić je, na 66. godinu od proboja posljednje preživjele grupe logoraša iz ovog logora, rekao da je ljudska obaveza da se oda počast žrtvama na ovakvim mjestima.

I danas je, ukazao je, teško prihvatiti da su se mogli desiti tako teški zločini.

„Normalnom čovjeku teško je prihvatiti šta sve ljudi ljudima mogu da čine. Čak je malo to nazvati zvjerstvima, jer čak ni zvijeri ne rade to zvijerima, životinje to ne rade životinjama, ali, nažalost, mi na ovim prostorima se izgleda periodično susrećemo s takvom količinom zla i mržnje koja prevazilazi ne samo zdrav razum već sve ono što čovjek može da pojmi“, ocjena je člana Predsjedništva BiH.

Na spomen-području u Donjoj Gradini danas su vijence položili i zvaničnici opšine i SUBNOR-a Kozarska Dubica, a za večeras je u lokalnom Domu kulture najavljena akademija u znak sjećanja na sve stradale.

Po podacima udruženja preživjelih, na današnji datum 1945. godine u logoru Jasenovac bilo je zatočeno 1.073 logoraša od kojih je oko 600 krenulo u proboj, dok je samo 91 logoraš uspio da se domogne slobode.
XS
SM
MD
LG