Dostupni linkovi

Karamarko demantovao Mesića da je POA sarađivala sa Hagom


Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske, Tomislav Karamarko obratio se javnosti povodom optužbe bivšeg predsjednika države Stipe Mesića da je Protuobavještajna agencija (POA ) došla do tonskog zapisa brijunskih transkripata te da ih je on predao Hagu.

"Brijunski transkript uopšte nije dokaz, kao što tvrde neupućeni ili zlonamjerni. Dokaz je originalni zvučni zapis toga famoznog sastanka. Taj je zapis, zajedno sa skraćenim video zapisom, POA čiji je ravnatelj tada bio Tomislav Karamarko pronašla u podrumskome Arhivu što sam već spominjao. Izuzela ga je, te nakon što je utvrdila njegovu autentičnost, taj je zapis predan Haaškom sudu", tvrdi Mesić.

Na press konferenciji je potaparol MUP-a Krunoslav Borovec najavio je kako će Karamarko dati izjavu te da neće biti pitanja.

"Morao bih demantovati i ukazati na neistine koje su iznesene u Mesićevoj izjavi. Prva je da transkripti nisu korišteni kao dokaz u sudskom postupku, imamo dokaz da je taj brijunski transkript upotrebljen u postupku protiv Miloševića. Koristila ga je njegova obrana 2003. godine, odnosno advakat Tapušković ako se ne varam. Takođe, iščitavajući presudu Gotovini, transkript je korišten i u ovom slučaju", kaže Karamarko.

"Druga stvar je da je bitan audio materijal i da ga je koristila POA, ni to nije istina. Nakon prijave advokatskog tima DORH-u, POA je dobila zadatak da utvrdi vjerodostojnost dokumenta. I to je bio sav naš doticaj s tim dokumentom. POA nikad nije samostalno niti direktno sarađivala s Haškim tribunalom niti je koji drugi dokument proslijedila Hagu. Dakle, izjave o tome su nespretne i zlonamjerne. I to je cijela i potpuna istina", rekao je kratko Karamarko i završio obraćanje novinarima kazavši kako ne može reći više zbog postupka koji je i dalje u toku.
XS
SM
MD
LG