Dostupni linkovi

Jahjaga: Kosovo i Srbija treba da nađu evropsko rešenje


Predsednica Kosova Atifete Jahjaga izjavila je danas da Kosovo i Srbija treba da nađu evropsko rešenje zajedničkih problema, i odbacila mogučnost podele Kosova.

"Moj je cilj da u okviru mandata koji imam, izvršavam sve zadatke i obaveze na osnovu Ustava Kosova i istovremeno da zaštitim interese građana Kosova za što brži ulazak Kosova u EU, NATO i UN", kazala je Jahjaga u intervjuu za Glas Amerike na albanskom jeziku.

Predsednica Kosova je ocenila da kosovska strana u dijalogu sa Srbijom ima "izuzetno proaktivan stav" i da je "predstavljanje zemlje" podignuto na veoma visok nivo imenovanjem zamenice premijera, Edite Tahiri, za šefa tima Kosova.

"Ovaj dijalog treba videti kao normalan proces između dve zemlje koje su prošle jednu fazu sukoba, koje su imale prošlost i treba da planiraju i budućnost. Proces razgovara je tehnički proces koji se organizuje i vodi u skladu sa željama, voljom i interesima građana dve zemlje", rekla je Jahjaga.

Predsednica Kosova je dodala da rešenja koja će se iznaći dijalogom, treba da budu evropska, prihvatljiva za "građane i institucije dve zemlje".

"Svako rešenje koje bi bilo u suprotnosti sa voljom građana Kosova ne bi bilo prihvatljivo. Predstavnica (Kosova) u dijalogu ima puni mandat u kompletiranju zadataka i obaveza u skladu sa ustavnim i zakonskim rešenjima", kazala je Jahjaga i dodala da je Kosovo "međunarodno priznata država".
XS
SM
MD
LG