Dostupni linkovi

The Guardian: Britansko-francuski savjetnički tim ide u Libiju


Najavljeno upućivanje zajedničkog britansko-francuskog tima vojnih savjetnika u Benghazi, glavno uporište libijskih pobunjenika, potez je koji će vjerojatno dovesti do optužbi za deformiranje misije NATO-a u Libiji, ocjenjuje u utorak britanski list The Guardian u online izdanju.

Britansko-francuska ekipa s 20-ak članova savjetovat će pobunjenike o prikupljanju informacija, logistici i komunikacijama. Kao naznaka ozbiljnosti poteza, tim će voditi zajednički stožer, doznaje Guardian.

Dužnosnici ističu da je tim sastavljen od savjetnika, a ne instruktora, te da oni neće biti uključeni u obuku ili naoružavanje pobunjenika, odnosno u planiranje vojnih operacija. Nema planova da tim ide u Misratu, dodali su dužnosnici.

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague rekao je da će savjetnički tim "omogućiti Velikoj Britaniji nadogradnju na poslu koji je već obavljen sa savjetima i podršci Nacionalnom tranzicijskom vijeću (NTC), u tome kako bolje zaštititi civile".

"Oni će savjetovati NTC o tome kako unaprijediti vojnu organizacijsku strukturu, komunikacije i logistiku, uključujući kako najbolje raspodijeliti pomoć i isporučiti humanitarnu medicinsku pomoć", rekao je Hague, dodajući da će britanski dio tima činiti "iskusni vojni oficiri".
XS
SM
MD
LG