Dostupni linkovi

Brod sa 760 imigranata iz Libije stigao do Lampeduse


Brod koji je prevozio 760 osoba, većinom iz subsaharske Afrike, u utorak je iz Libije doplovio do južnog talijanskog ostrva Lampedusa, saopćile su vlasti, dok je sjevernoafrička imigracijska kriza u toku.

To je jedna od najvećih grupa migranata koje su u više godine doputovale na ostrvo, smješteno približno na pola puta između Sicilije i Tunisa, i u središtu je imigracijske krize izazvane nemirima u sjevernoj Africi, prenosi Reuters.

Oko 25.000 ilegalnih migranata, uglavnom iz Tunisa, stiglo je na Lampedusu i druga južna ostrva od početka godine, kada je nekada strogo kontrolisana granica "nestala" u haosu koji je izbio u regiji.

Talijanski premijer Silvio Berlusconi u ovom je mjesecu najavio da će "očistiti" ostrvo, čije je stanovništvo (5.000 stanovnika), povremeno višestruko nadmašivano brojem migranata koji su spavali u improviziranim kampovima sa šatorima smještenim na obroncima brda i na plažama.

Medicinska humanitarna grupa Ljekari bez granica navodi u saopćenju da je većina imigranata koji su stigli u utorak u teškom stanju nakon trodnevnog puta koji je počeo iz nepoznate destinacije kod Tripolija.
XS
SM
MD
LG