Dostupni linkovi

Novi tim u Vladi Austrije, državni tajnik ima 24 godine


Vicekancelar i lider Narodne partije Austrije (OVP) Michael Spindelegger objavio je u utorak spisak svog novog tima u vladi, u kojem veliko iznenađenje predstavlja imenovanje 24-godišnjeg Sebastiana Kurza za državnog tajnika.

Šef austrijske diplomatije, koji je prije nekoliko dana, nakon neočekivanog povlačenja lidera OVP i vicekancelara Josefa Proella, peuzeo kormilo u stranci, odučio se da u svoj tim uvede mladog Kurza na mjesto državnog tajnika u ministarstvu unutarnjih poslova, zaduženog za pitanja integracije stranaca.

Prvi državni tajnik za integraciju stranaca u poslijeratnoj Austriji do sada je upao u oči javnosti, kada je riječ o imigrantima, zahtjevom da hodže u džamijama u Austriji treba da propovjedaju na njemačkom jeziku.

Kurz je predsjednik omladinskog ogranka OVP i od prošle godine postao je poslanik u skupštini pokrajine i grada Beča.

Mlađani student prava na svojoj novoj funkciji imaće plaću od 14.688 eura i moći će da se politički profiliše.

Opozicione Slobodarska partija (FPO) i Savez za budućnost Austrije (BZO) kritikovali su odluku Spindeleggera o postavljanju Kurza, uz ocjenu da je OVP tim postavljanjem pokazala da nema puno sposobnih ličnosti. I Zeleni smatraju da je neodgovorno postaviti tako mladog čovjeka, bez ikakvog iskustva, na jedno tako odgovorno mjesto.
XS
SM
MD
LG