Dostupni linkovi

Protest u Indiji zbog nuklearne centrale, jedna žrtvaJedan čovjek poginuo je u ponedeljak kada je policija pucala na učesnike protesta zbog projekta o izgradnji nuklarne centrale u Džaitapuru, na zapadu Indije, saopštile su lokalne vlasti i policija.

Kako navodi agencija Frans pres, stotine demonstranata okupilo se blizu mjesta, udaljenog oko 250 kilometara od Bombaja, gdje bi trebalo da bude izgrađeno više nuklearnih reaktora koji su vlasništvo francuske multikompanije Areva.

Glavni inspektor policije države Maharaštre, Gulabrao Pol izjavio je da policija nije imala izbora osim da počne da puca na demonstrante.

Ministar unitrašnjih poslova Maharaštre, R. R. Patil rekao je u lokalnom parlamentu da je taj učesnik protesta ubijen kada je policija počela da puca i u trenutku kada je oko 600 demonstranata napalo policijsku stanicu.

Građani su sa velikom skepsom primili uvjeravanja vlasti da će ta izgradnja transformisati lokalnu privredu i mnogima omogućiti posao, a nuklaerna kriza u Japanu povećala je njihova strahovanja od opasnosti od nuklernaih postrojenja, navodi Frans pres.
XS
SM
MD
LG