Dostupni linkovi

Mađarska usvojila novi Ustav


Mađarski parlamentarci usvojili su u ponedeljak novi Ustav koji su već u formi predloga žestoko kritikovali opozicija i organizacije za ljudska prava zbog odredbi koje uključuju i zabranu homoseksualnih brakova i zaštitu fetusa kao života od trenutka začeća.

Konzervativni predsednik Viktor Orban rekao je da će novi Ustav omogućiti bivšoj komunističkoj zemlji da završi tranziciju u demokratiju i uvede je u vreme pouzdanih finansija i čiste vlade posle godina skandala.

Finansijski analitičari pozdravili su odredbe koje su usmerene ka spuštanju državnog duga ispod 50 procenata BDP-a sa 80 odsto koliko iznosi trenutno.

Ipak, opozicija i grupe za ljudska prava uključujući i Amnesti internešnal smatraju da su neke druge odredbe pokušaj da se ograniče slobode.

"Upravo smo učestvovali u istorijskom trenutku", rekao je predsednik parlamenta Laslo Kover pošto je usvojen predlog sa 262 glasa za i 44 protiv.

"Novi Ustav je izgrađen na našoj prošlosti i tradicijama ali trazii i nudi odgovore na naše trenutne probleme i gleda napred u budućnost", rekao je Kover.
XS
SM
MD
LG