Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Slijedi revizija još 12.000 državljanstava


Vjekoslav Vuković, Photo: Nezavisne novine

Šef državne komisije koja se bavi revizijom državljanstava naturaliziranih građana BiH Vjekoslav Vuković kaže kako postoji još 12.000 predmeta o dodjeli državljanstava koji će biti preispitani.

Državno povjerenstvo za reviziju odluka o naturalizaciji stranih državljana u BiH ovih dana zaokružuje dvogodišnji rad. U tom periodu članovi ovog radnog tijela oduzeli su državljanstvo 661 osobi. U razgovoru sa Vjekoslavom Vukovićem, predsjednikom ovog Povjerenstva, saznajemo kako se trenutno radi na novih 12.000 predmeta, te kako će se mandat Povjerenstva produžiti na još jednu godinu dana
RSE: Gospodine Vukoviću, izvješće o dvogodišnjem radu Povjerenstva, na čijem ste čelu, uskoro će se naći pred zastupnicima državnog Parlamenta. Kakve reakcije očekujete u Parlamentu?
Vuković: Mi smo do sada dostavili tri izvješća, kako Vijeću ministara tako i Parlamentarnoj skupštini BiH, koja su bila u cjelosti pozdravljena. Svi naši zaključci i prijedlozi bili su uvijek podržani i prihvaćeni. Imali smo sastanak sa Komsijom za zaštitu ljudskih prava pri Parlamentarnoj skupštini BiH koja je također usvojila naše izvješće te jednoglasno konstatirala da u domeni revizije državljanstava nije bilo kršenja ljudskih prava. Obzirom da je ovo Povjerenstvo jedno u nizu povjerenstava koja su, da kažemo, na evropskom putu Bosne i Hercegovine i koja rade za dobrobit BiH, vjerujem da će se Parlamentarna skupština i ovaj put pozitivno očitovati o radu ovog Povjerenstva.
RSE: Do sada je 661 osobi porijeklom izvan područja bivše Jugoslavije oduzeto državljanstvo. Da li je taj broj konačan?
Vuković: Uvijek kad pomislimo da je broj konačan, pristižu nam neki novi predmeti. U masi od 12.000 koji su pronađeni u Ministarstvu civilnih poslova, u ovom trenutku nemamo informaciju koliko je sa područja bivše Jugoslavije, a koliko je van. Očito da postoji još određeni prostor za takvo djelovanje, tako da sa jednom sigurnošću u ovom trenutku ne možemo reći da li je taj broj konačan.
RSE: Mandat Povjerenstva je do polovine veljače 2008. Da li će on biti produžen?
Vuković: Jedan od naših prijedloga je da se mandat Povjerenstva produži za godinu dana, te da u okviru te godine dana Vijeće ministara, putem Ministarstva civilnih poslova, uspostavi državne kapacitete za nastavak revizije. Naime, mi smo, prikupljajući svu tu dokumentaciju, prema zadnjoj informaciji koju smo dobili od Ministarstva civilnih poslova, informirani da je pronađeno još negdje oko 12.000 predmeta, koji su, sukladno odredbama Zakona o državljanstvu, predviđeni za reviziju. To znači da se ovaj posao definitivno mora nastaviti. Taj broj od 12.000 predmeta sigurno prevazilazi kapacitete jednog malog povjerenstva koje je formirano kao ad hoc. U tom kontekstu, naravno, vjerujemo u institucije BiH i zalažemo se za izgradnju institucionalnih kapaciteta u BiH u smislu da nema potrebe da svaki problem rješavamo ad hoc povjerenstvima, tijelima, radnim grupama itd. Zbog toga je naš prijedlog da naš mandat traje godinu dana najdalje, a da se u okviru te godine formiraju drugi državni kapaciteti, u okviru neke državne institucije koja će nastaviti vršiti ovu reviziju.
RSE: Koliko se Povjerenstvo u dosadašnjem radu susretalo sa određenim pritisicima?
Vuković: Mi smo danas svjedoci velikog broja politiziranja svega što se radi u BiH. Kad su u pitanju svi ti pritisici, možemo se osvrnuti ne samo na takve rasprave koje se mogu dogoditi u Parlamentarnoj skupštini BiH, već smo, evo, svjedoci ovih demonstracija, protesta koji su se dogodili u Zeničko-dobojskoj županiji, što nije nimalo lijepa slika za BiH. To vam je jedna određena vrsta posrednog pritiska. Kada neko želi napasti rad Povjerenstva, da ga ispolitizira, u principu ne napada Povjerenstvo. To je izravan napad na Bosnu i Hercegovinu, jer te zakone donijela je Parlamentarna skupština BiH, Vijeće ministara. Ne može jedna komisija donijeti neki zakon i raditi sama po tom zakonu.
Prema tome, to smatram jednim jako velikim pritiskom, i tu medijsku kampanju od strane onih osoba koje ne poštuju zakone Bosne i Hercegovine.
RSE: Da li ste vi do sada imali nekih prijetnji?
Vuković: Bilo je toga. O tome su upoznate sigurnosne službe u Bosni i Hercegovini.
RSE: Kada očekujete da će se cijeli proces revizije državljanstava u BiH završiti?
Vuković: Naš kontinutet se i dalje nastavlja. Ovisit će od odluke Parlamentarne Skupštine BiH. Ukoliko donesu odluku sukladno našim predloženim zaključcima, to će biti još godinu dana i onda se nadam da će naši državni kapaciteti biti dovoljno jaki. Mislim da je upravo na radu ovog Povjerenstva Bosna i Hercegovina jedinstvnom državnom politkom pokazala da može zajednički napraviti cijeli projekat, što nam je jako bitno, ne samo radi liberaliziranje viznog režima. Sada nam slijedi izrada biometrijskih putnih isprava itd. Naravno da i Europa od nas zahtjeva da vidimo koliko naturalizovanih osoba imamo u BiH. U našoj se prošlosti dešavalo da su državljanstva dodjeljivana i kako treba i kako ne treba. Suština je da moramo konačno znati koji je broj tih osoba koji doista pripadaju Bosni i Hercegovini, ko je dobio to na nekakav nezakonit način, a ko na zakonit, što je suština rada cijelog Povjerenstva.
  • 16x9 Image

    Ivan Katavić

    Od 2005. suradnik redakcije sarajevskog dopisništva Radija Slobodna Europa. Najčešće obrađuje teme iz života običnih ljudi, kulture i sporta. Dobitnik treće nagrade Regionalnog radijskog festivala u Tuzli 2008. za priču o vjerskoj toleranciji u BiH, te dobitnik specijanog priznanja UNICEF-a 2012. za novinarski doprinos kampanji "Pravda za svako dijete".

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG