Dostupni linkovi

Vanredna vijest

EU ostaje glavna orijentacija za Srbiju


John Palmer

Ishod izbora u Srbiji je olakšanje, jer da je pobedio Tomislav Nikolić suočili bismo se sa veoma ozbiljnom situacijom na Balkanu, kaže za RSE Džon (John) Palmer, bivši direktor briselskog Centra za Evropsku politiku (The European Policy Center).

On smatra da Tadićeva pobeda otvara put za mnogo bolje odnose između Srbije i Evropske unije, međutim ostaje veliki problem i neizvesnost kako postupati u ovom prelazanom periodu u kome se očekuje proglašenje nezavisnosti Kosova.
Palmer: Veoma je važna činjenica da će Evropska unija biti u mogućnosti da ubrza pripreme za novu fazu u odnosima sa Beogradom. Istovremeno, ne treba zaboraviti da kapacitet Evropske unije da ispuni sve što u ovom trenutku očekuje Srbija, nije neiscrpan. Dalji potezi Brisela u približavanju sa Beogradom, u mnogome će zavisiti i od poteza srpskih vlasti, pre svega od izručenja preostalih haških optuženika. Međutim, ako ništa drugo, vrata su sada otvorena za promene koje bi vodile stabilnijim i još bliskijim odnosima Srbije sa Evropskom unijom kao i njenim balkanskim susedima.
RSE: Međutim, imajući u vidu veoma tesnu Tadićevu pobedu, Srbija ostaje i dalje politički podeljena. Po nekim procenama, deo građana koji je glasao za Tadića učinio je to ne toliko zbog privženosti njegovom programu već iz straha od posledica u slučaju Nikolićeve pobede.
Palmer: Da, to je verovatno tačno. Evidentno je takođe da su pripadnici nacionalnih manjina, pre svega Mađari u Vojvodini, masovno izašli na birališta pomogavši Tadiću da pobedi. Smatram da građani Srbije treba da vremenom uvide da je pitanje Kosova najbolje posmatrati kroz njihovu evropsku perspektivu i da nacionalni suverenitet gubi na značaju sa ukidanjem granica. To je zapravo paradoks u kome se Srbija nalazi. Ukoliko bi se ubrzao njen ulazak u Evropsku uniju, kao i ostalih balkanskih zemalja, uključujući i Kosovo, tada između Srbije i Kosova ne bi postojale barijere koje sada izazivaju toliko tenzija. Građani Srbije koji se boje da će njihova zemlja izgubiti suverenost nad Kosovom shvatiće vremenom kako se budu približavali Evropskoj uniji i ukidanjem granica, da je reč o jednom prostoru i da je njihov strah neosnovan. Tome treba svakako dodati i ekonomske koristi od integracija.
RSE: To je dugoročno. Međutim, prvi izazov sa kojim će se Tadić suočiti biće za 7. februar najavljeno potpisivanje sporazuma koji je EU ponudila Srbiji, kao neku vrste zamene za dokument o Stabilizaciji i pridruživanju. No, premijer Koštunica se protivi potpisivanju bilo kakvog dokumenta sa EU ukoliko ona ostane pri odluci da pošalje misiju na Kosovo.
Palmer: Biće svakako veoma delikatnih pa i konfliktnih situacija u bliskoj budućnosti, kao što kažete. Međutim, vremenom će većina građana Srbija uvideti koje su prednosti od daljih evropskih integracija u ekonomskom smislu, zatim u ukidanju ograničenja za putovanje po Evropi. Dakle, kao što sam rekao, u narednih nekoliko sedmica situacija će biti veoma delikatna. Razvoj događaja će delimično zavisiti i od spremnosti Prištine na uzdržanost i odmerene korake kao i razmeštanja evropske misije na Kosovu. No, pobeda Tadića svakako otvara vrata za bolju budućnost.
RSE: No, čak se i gospodin Tadić odlučno protivi nezavisnosti Kosova. Dakle, ako dalje evropske integracije Srbije budu u direkntoj vezi sa rešavanjem statusa Kosova, onda se može desiti da Srbija ostane van EU i bude prepuštena Rusiji.
Palmer: Ne verujem da je "ruska orbita" privlačna za Tadića i ekonomske reformatore u Srbiji. Naravno, on je uspostavio određene veze sa Moskvom iz geostrateških razloga, ali EU ipak ostaje glavna orijentacija za Srbiju.
RSE: Da li je Kremlj razočaran pobedom Tadića, jer se procenjivalo da mu je Nikolić bliži, mada ima procena da Putinu zapravo više odgovara ovakav ishod?
Palmer: Moguće je da Kremlj s jedne strane igra na kartu nacionalista u Srbiji, a da mu, s druge, u praktičnom smislu više odgovara stabilna situacija sa Tadićem. To Rusiji stvara prostor za diplomatska nadmudrivanja u situacijama gde vidi taktičku prednost, a ne da bude dovedena u poziciju da mora da preuzme obaveze koja bi proizašle u slučaju da je pobedio kandidat nacionalista. To bi tražilo angažovanje ruskih resursa, što bi izazvalo podozrenje Zapada a ne bi odgovaralo ni samom Kremlju.
RSE: U narednih nekoliko sedmica Kosovo će najverovatnije proglasiti nezavisnost koju će priznati većina zapadnih zemalja. Srbija najavljuje odlučne kontramere. Da li će nezavisnost Kosova stabilizovati prilike, kako tvrdi Zapad, ili izazvati lančanu negativnu reakciju, što je stav Beograda i Moskve.
Palmer: Pojedine evropske zemlje svakako neće biti oduševljene namerom Kosova da proglasi nezavisnost. Ne verujem da će Srbija pod Tadićevim vođstvom direktno intervenisati i praviti probleme. Svakako će i evropske snage nastojati da to spreče. Međutim, moralna i politička odgovornost sada je u priličnoj meri na vođstvu kosovskih Albanaca koje bi trebalo da pokaže uzdržanost.
XS
SM
MD
LG