Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Suđenje posle osam godina


Marko Milošević

Suđenje Marku Miloševiću, sinu bivšeg jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića, zbog prebijanja trojice članova Otpora zakazano je za 6. februar. Proces počinje skoro sigurno bez prisustva optuženog.

Prema krivičnoj prijavi koju su podneli članovi Otpor-a, nevladine organizacije koja je bila najveći protivnik režima Slobodana Miloševića, sin pokojnog jugoslovenskog predsednika Marko Milošević je sa nekoliko telohranitelja i prijatelja 2. maja 2000. u jednom kafiću u Požarevcu brutalno pretukao Nebojšu Sokolovića, Momčila Veljkovića i Radojka Lukovića. Šta se dogodilo za naš program podseća nekada istaknuti otporaš Nebojša Sokolović:


"To je u stvari bio obračun sa opozicijom, u ovom slučaju sa Otporom. Kako je to izgledalo? Biloje strašno, odmah sam bio nokautiran i sav obliven krvlju, jedan je vitlao pištoljem. Marko Milošević, koji je lično učestvovao, udario me je kundakom pištolja i pocepao levu arkadu, šutirao me je u predelu glave i grudnog koša, a kada sam pao svi su me redom šutirali."

O tom iskustvu priča i Momčilo Veljković:

"Počeo je da me bije pištoljem po glavi, raskrvario mi glavu i pocepao majicu. Pri tom hrvanju smo se naslonili na neki zidić i ja sam mu oteo pištolj, Saši Laziću Markovom telohranitelju. Na kraju, sam bacio pištolj i uspeo da pobegnem. Posle toga, Marko Milošević je došao blindiranim audijem vlade Republike Srbije i sa heklerom u rukama počeo da viče da nas treba pobiti, da smo izdajnici i slično, mahao je i heklerom i pištoljem."

Ovi članovi Otpora toliko su bili isprebijani da je opozicija njihove fotografije sa unakaženim licima štampala kao plakate sa naslovom 'Ovo je lice Srbije'. Međutim, pravosuđe bivšeg režima tada je donelo odluku da optuži Veljkovića i ostale, a ne napadače, navodeći da su pokušali da ubiju Marka Miloševića. Po padu režima, nova vlast obustavila je taj postupak. Međutim, iako su još 2001. podneli krivičnu prijavu protiv Miloševića, on do danas nije procesuiran. Momčilo Veljković kaže da suđenje nije počelo već osam godina jer u požarevačkom pravosuđu još postoji jak lobi bivšeg režima:

"Odlagano je kako bi Marko Milošević izbegao odgovornost i kako bi bio izuzet iz svih postupaka. U Požarevcu još uvek postoji strah od njega, a sudije i tužioci, koji su postavljeni direktno od strane režima, rade i dan danas i iz nekog prijateljstva prema porodici Milošević izbegavaju da mu sude."

Sa druge strane, Rajko Baralić, funkcioner Socijalističke partije Srbije koji je u toj stranci još od devedesetih, tvrdi da takve optužbe ne stoje:

"To je prosto neverovatno, već osam godina apsolutnu vlast nad pravosudnom granom imaju sve stranke izuzev SPS-a. Osim toga, izvršena je potpuna neformalna lustracija u sudstvu. Podatak da su imena Marka Miloševića i Mirjane Marković tokom izborne ćutnje pomenuta najmanje 200 puta govori da je to jedna politička potreba."

Međutim, pretučeni Nebojša Sokolović smatra da osmogodišnje odlaganje postupka protiv Marka Miloševića ima jasnu pozadinu:

"Kada je došla ova 'demokratska' vlast nije demontiran sistem, odnosno nisu oterane sa posla sluge diktatora. Dakle, nije izvršena lustracija. Time žele da zaštite njima dragog sina njihovog ljubimca i diktatora i normalno da se nama osvetilo što je diktator otišao."

RSE: Da li očekujete da će biti zadovoljena pravda na ovom suđenju?

"Ma kakvi, u ovoj zemlji nema šanse. Nema šanse sve dok sude iste sudije."

Rajko Baralić iz SPS-a ne deli to mišljenje:

"Zaista ne bih želeo da iko ko je napravio bilo kakav prekršaj, makar i za rđavo parkiranje, u Srbiji bude amnestiran. Ali, mislim da to nije glavna tema u Srbiji i da nije posle svih ovih godina celishodno - na taj način tome se daje subjektivan značaj, a to objektivno apsolutno nikog na taj način ne zanima."

Ipak, otporaš Momčilo Veljković smatra da je pravda, iako spora, i u ovom slučaju dostižna:

"Da ne očekujem pravdu ne bih se osam godina borio da povedemo postupak. S druge strane, taj sudeći sudija, koji je njihov sudija, će morati da radi na osnovu dokaza. Tražićemo od tužilaštva da se Marko Milošević sada goni po službenoj dužnosti, da ga goni državni tužilac, jer postoje izjave samog Marka Miloševića u kojima priznaje da je tukao Nebojšu Sokolovića."

Nadležni sud zakazao je suđenje Marku Miloševiću tek kada je saopšteno da su on i njegova majka Mirjana Marković u Rusiji dobili status izbeglica, čemu sledi i dobijanje pasoša, pa je teško poverovati da će se odazvati pozivu srpskog pravosuđa.

  • 16x9 Image

    Zoran Glavonjić

    Novinarsku karijeru počeo je 1995. u informativnoj redakciji beogradske televizije Studio B. Radio je u beogradskom listu "Dnevni telegraf" i u dnevniku "Glas javnosti". Na RSE je od avgusta 2000.

XS
SM
MD
LG