Dostupni linkovi

Koštunica ostaje jezičak na vagi?


Vojislav Koštunica i Boris Tadić
Vojislav Koštunica i Boris Tadić

Nakon što je Boris Tadić pobedio na izborima, bez podrške svog koalicionog partnera Vojislava Koštunice, upitno je kako će dalje funkcionisati Vlada i da li su mogući prevremeni parlamentarni izbori.

Zbog odluke da na predsedničkim izborima ne pruži podršku svom koalicionom partneru, demokratskom kandidatu Borisu Tadiću, premijer Vojislav Koštunica, po mnogim ocenama, isplivao je na površinu kao najveći gubitnik ovih izbora. Kako će se to reflektovati na aktuelnu koalicionu vladu? Hoće li ojačala Demokratska stranka prestati da čini ustupke Koštuničinom krilu kabineta i preuzeti političku agendu vlade u svoje ruke? Hoće li, čak i u tom slučaju, kabinet u ovom sastavu opstati ili ćemo imati još jedne prevremene parlamentarne izbore?
Sagovornici Radija Slobodna Evropa, pre odgovora na ova, odgovaraju na pitanje da li bi premijer Srbije zbog očajno loše procene volje srpskog biračkog tela trebalo da ponudi ostavku na funkciju. “Naravno da bi ostavka bila častan politički čin”, kaže za Radio Slobodna Evropa bivši šef diplomatije SR Jugoslavije Goran Svilanović. U toj oceni podržava ga i analitičar Jovo Bakić:
“Ostavka je nešto što bi čovek koji ima političke časti svakako uradio. Da li će Koštunica to uraditi - to je već drugo pitanje. Verujem da neće”.
O tome da li će - a ako hoće, koliko i kako - u svetlu Tadićeve izborne pobede, Koštunicu koštati odluka da mu ne pruži podršku, analitičari nisu jedinstveni.
Uprkos tome što je Koštunica napravio dramatičan promašaj u proceni volje srpskog biračkog tela da se opredeli za evrointegracije, a protiv izolacije, što je upravo bio program na kojem je Tadić pobedio - ili Nikolić izgubio - Svilanović kaže da će političku situaciju iskomplikovati pitanje Kosova, koje ulazi u dramatičan rasplet i da će odluka o budućnosti vlade biti u senci tog Kosova. U kontekstu tog pitanja svi ističu potrebu za stabilnošću, sa čime se, naglašava, i sam slaže, ali ukazuje na to da su ovi izbori poslali upečatljivu poruku da ovolikom podrškom građana predsednik Tadić ne može sebi više dozvoliti da neko drugi definiše politički dnevni red Vlade.
Ova vlada može da opstane, ali samo ako u narednim mesecima bude upravljana od strane Demokratske stranke. To je situacija u kojoj će premijer Koštunica ili prihvatiti da ostane premijer a da se suštinske političke odluke definišu u Demokratskoj stranci – ili će se povući”, kaže Svilanović
Može li se dogoditi da Srbija, uz lokalne i regionalne, u maju ugleda i prevremene parlamentarne izbore? Analitičar Jovo Bakić kaže:
Ako Boris Tadić bude dovoljno odlučan da stvari izvede na čistac, mi ćemo imati te izbore, tim pre što verujem da to i Radikalima odgovara”.
Upitan hoće li Tadić pokazati nameru razvija stvari ka vanrednim parlamentarnim izborima, naš sagovornik kaže:
“Bojim se da neće. U njegovoj stranci verovatno ciljaju na obezbeđivanje sinekura u dvadeset javnih preduzeća i drugde, a on sam nema onaj instinkt političke zveri. To se pokazalo nekoliko puta do sada I zbog toga sumnjam da će iskoristiti ovaj izuzetno povoljan trenutak za parlamentarne izbore”.
Goran Svilanović smatra da ova vlada, nakon izbora, ovako kako je do sada funkcionisala – ne može opstati do kraja mandata.
“Mi ćemo svakako imati prevremene izbore. Da li za nekoliko meseci ili za godinu dana – imaćemo ih. Ova vlada ne može da traje tri godine posle ovakvih izbornih rezultata. Ako Demokratska stranka ne počne da definiše politiku ove vlade, onda rizikuje da na narednim izborima svi glasovi koje Toma Nikolić dobije budu dovoljni za formiranje vlade Radikala”.
Sociolog Srećko Mihajlović smatra da će Koštunica i nakon ovih izbora biti vladar Srbije - sviđalo se to Srbiji ili ne. On je, kaže, izborom da ne podrži nijednog kandidata radio u svoju korist - sebi je ostavio lagodnu političku ulogu jezička na vagi.
“Ostavio je sebi otvorena vrata za bilo koji dogovor koji mu obezbeđuje opstanak na vlasti. Mogao je da opstane na vlasti i u slučaju pobede Radikala, kao što može opstati na vlasti i u slučaju pobede demokratskog kandidata, što će se i dogoditi. To je poznata stvar: kad imate dve velike stranke i treću koja može da ulazi u koalicije, u političke saveze, i sa jednom i sa drugom stranom, onda ta stranka, bez obzira na broj glasova, ima odlučujuću ulogu. Sada takvu ulogu imaju Vojislav Koštunica i njegova stranka i dok god mu je ta uloga pri ruci, on će biti čovek broj jedan u politici Srbije. Tim pre što Demokratskoj stranci ne odgovaraju prevremeni parlamentarni izbori, niti odgovaraju bilo kome drugom u ovoj zemlji. U postojećoj situaciji ja ne vidim ozbiljnijeg razloga da se prekine funkcionisanje koalicije koja je sada na vlasti”.
Dva bloka koji čine koaliciju – DS i DSS – predstavljaju dve vlade, a ne jednu, kaže lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak, naglašavajući da se u tome išcitava vrhunsko licemerje Vojsilava Koštunice. A Tadićevu izbornu pobedu ovako definiše:
“To nije dobitak Demokratske stranke, nego je to gubitak Tomislava Nikolića”.
Čanak naglašava da Koštunica Tadićevom pobedom nije uzdrman jer se u politici broje poslanici, a on ih i nakon predsedničkih izbora ima u istom broju. Ipak, ni Čanak ne veruje da će ova vlada doživeti regularan kraj svog mandata jer je pred Srbijom proglašenje nezavisnosti Kosova - koje će, kaže, trebati preživeti. Šef Lige socijaldemokrata Vojvodine ocenjuje da je ovo poslednji put da je Tadić pobedio profitirajući na strahu od Radikala. Upozorava da ukoliko lokalni i pokrajinski izbori ne budu efektuirali antiradikalsko raspoloženje i ako to raspoloženje ne dovede do konflikta na relaciji osvežena Demokratska stranka - demaskirana Demokratska stranka Srbije, što bi vodilo raspadu vlade – raspadu zbog principijelnih stvari - nećemo imati nikakvog razloga da očekujemo promene u funkcionisanju vlade. Upitan kako bi Demokratska stranka trebalo da se postavi prema Koštuničinom stubu vlade, Čanak odgovara:
“Glavom bez obzira da pobegnu iz ovoga, da isprovociraju vanredne parlamentarne izbore, da se blokovski nastupi – dakle, sa jednom najširom demokratrskom koalicijom jasnih principa - protiv Radikala, SPS-a i DSS-a, kao druge strane. Liberalno-demokratska partija bi u takvim uslovima morala ili da se uključi u sve to – ili da nestane. Nema šale i nema sitnih šićardžijskih računanja kada su u pitanju strateški pomaci”.
Glavni gubitnik ovih izbora je Vojislav Koštunica i njegova partija, kaže Milan Nikolić, čelnik Centra za proučavanje alternativa. On, međutim, ne veruje da će Demokratska stranka, iako osokoljena Tadićevom pobedom, ljuljati koalicioni čamac kojim upravlja Koštunica, ali smatra da će njena pozicija u Vladi sada biti mnogo bolja. A o tome kako će se stvari dalje razvijati odlućiće neke dramatične stvari ovih dana – potpisivanje sporazuma sa Evropskom unijom, situacija oko slanja evropske misije na Kosovo, kao i lokalni i pokrajinski izbori u maju.
“Činjenica je, međutim, da se pokazao duboki jaz između koalicionih partnera i to je nešto što će morati da počnu da rešavaju. Da li će to rešavanje ići ka održanju ove koalicije ili pak ka raspadu koji će, na kraju krajeva, proizvesti I potrebu za novim parlamentarnim izborima – zaista ostaje da se vidi”.
Jovo Bakić nije siguran da će Tadić “izvesti” Koštunicu na izbore, a ako se to ne desi predviđa eroziju poverenja birača čijim glasovima je pobedio.
“Može se očekivati da to erodiranje nadalje dovede i do takvog ishoda gde i Radikali mogu profitirati”.
XS
SM
MD
LG