Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Neodvojivi dio života grada


Festival “Sarajevska zima” podigao je svoje zastave 24-ti put. I dok su mnogi zaboravili Zimske olimpijske igre, ili ih se uopšte ne sjećaju jer su premladi, Festival koji je rodjen uz ZOI i dalje opstaje. Mnogi tvrde - zahvaljujući agilnosti Ibrahima Spahića, autora i direktora ovog festivala.

«Poštovani umjetnici, dobro došli u Sarajevo! To je grad širokih shvatanja, u kojem vladaju tolerancija, koegzistencija i divergencija. Opustite se i osjećajte kao kod kuće!»
Internacionalni festival Sarajevo "Sarajevska zima" ove godine obilježava 24. godišnjicu svog postojanja. Direktor «Sarajevske zime» Ibrahim Spahić:
«Vjerujem da će više od 1.000 umjetnika, na više od 167 različitih lokacija, realizovani programi iz cijeloga svijeta, potvrditi da se «barikade bez granica», bile one '68., 2008. ili 6688., mogu razumjeti dobro, ako se živi u svijetu u kojem prihvatite da nema nikakvih drugih iskustava osim da svaki svijet koji gradite, na kraju ispadne vrli.»

Prva sezona festivala "Sarajevska zima" realizovana je u vrijeme zimskih Olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine.
Spahić: «Sarajevska zima» je počela kao prvi međunarodni multimedijalni projekat u Bosni i Hercegovini i već prvih godina postao najznačajniji festival, ne samo u Jugoslaviji, nego u cijeloj jugoistočnoj Evropi. Prva sezona bila je 21. decembra 1984. godine i trajala do 6. aprila '85. Nastala je iz projekta «Poetika prostora» iz projekta «Zajedno» studenata umjetničkih akademija Evrope i iz projekta «Baščaršijske noći», koje su bile prve noći «Sarajevske zime» nekoliko godina.
Za 24 godine postojanja Festival je postao neodvojiv dio života grada i njegovih stanovnika. U toku 1069 dana "Sarajevske zime" izvedeno je blizu 3.000 različitih predstava i izložbi sa 25.000 učesnika i više od 2.000.000 posjetilaca. Ni rat 1992. godine nije zaustavio rad ovog festivala. Govori Haris Pašović, redatelj:
«Sarajevska zima» tada je bila i u Sarajevu i izvan Sarajeva iz prostog razloga što je Ibro uspijevao da jedan dio evropske javnosti pokrene zahvaljujući tome što je imao i dobre kontakte, što govori odlično francuski jezik i što mu je, naravno, bilo jako stalo da se to dogodi."
Festival "Sarajevska zima" održava se bez prestanka tokom svih proteklih godina i postao je simbol slobode, stvaralaštva i upoznavanja sa različitim kulturama i civilizacijama svijeta. Direktor Narodnog pozorišta u Sarajevu, Gradimir Gojer, navodi tri razloga opstajanja ovog festivala:
«Prvi razlog: beskompromisno je ulazio, sa najavangardnijim umjetničkim sadržinama, u dijalog sa vremenom. Drugi razlog je zbog njegovog organizacijskog ustroja koji je vrhunski, odnosno ima visoke kriterije kada poziva određene predstave i kada ih organizira. I treći je razlog taj što je festival stvarni prozor u svijet svih vrsta umjetnosti: i likovne djelatnosti, i muzičke, i scenske djelatnosti, i književnosti, dakle to je jedan prozor u svijet Bosne i Hercegovine i Sarajeva, a s druge strane on je i prozor iz svijeta u Bosnu i Hercegovinu.»
Pašović ističe da je jedini razlog opstajanja ovog festivala sam njegov direktor, Ibrahim Spahić:
«Ibro «Zimu» uvijek nekako «ošareni» nekim projektima koji su ponekad stvarno jako smiješni, kao, recimo, kad je on izašao iz Miljacke u ronilačkom odijelu. Ibro voli i on jako uživa u nekim takvim stvarima - da voda bika po ulici Sarajeva, da dijeli ljudima voće, da navede ljude da oni pjevaju, da sviraju na ulici.»
Internacionalni festival Sarajevo "Sarajevska zima" dobitnik je brojnih međunarodnih priznanja i najznačajnije nagrade ovoga grada - "Šestoaprilske nagrade Sarajeva".
XS
SM
MD
LG