Dostupni linkovi

U regionu zadovoljstvo zbog Tadićeve pobjede


Reizbor Borisa Tadića za predsjednika Srbije u susjednim zemljama ocjenjuje se kao pozitivan pomak za region. Međutim, analitičari i političari upozoravaju na tijesne izborne rezultate i respektabilnu snagu poražene opcije.

Pobjeda demokratskog kandidata Borisa Tadića na predsjedničkim izborima u Srbiji neće donijeti promjene u odnosima prema BiH, ocjena je većine bh političara.
Za premijera RS Milorada Dodika, Tadićeva pobjeda je siguran put Srbije prema EU te da se može očekivati nastavak saradnje ovog entiteta i susjedne države:
«Saradnja RS i Srbije će se nastaviti u okvirima koje smo imali do sada. Neće biti bitnih promjena u tom pogledu. Možemo da očekujemo realizaciju mnogih projekata koji su ranije razgovarani i dogovarani na sastancima, koje smo imali zajedno sa predsjednikom i premijerom Koštunicom, na mnogim pitanjima ekonomskog, socijalnog i drugih vidova saradnje. Moram zaista da izrazim zadovoljstvo činjenicom da je i gospodin Nikolić, koji je već 2-3 sata nakon prestanka glasanja, u jednom dosta smirenom i korektnom nastupu čestitao i pozvao Srbiju na mir, što je bilo veoma važno. Mislim da je to dokaz kompletne demokratske zrelosti same Srbije, što je svakako važno sa stanovišta regionalne stabilnosti.»
Veoma tijesna pobjeda Tadića nad protivničkim kandidatom, radikalom Tomislavom Nikolićem, jeste dokaz duboke podjeljenosti unutar srbijanskog društva, ali bitnije promjene u vanjskoj politici Srbije ne treba očekivati, ocjenjuje član glavnog odbora SDA Elmir Jahić:
«Ja se nadam da će se i oni drugi, koji su imali dileme, sada pridružiti gospodinu Tadiću na tom evropskom putu Srbije. Međutim, ja i dalje nisam optimista po pitanju odnosa Srbije prema Bosni i Hercegovini. Trebaće puno vremena da prođe, puno će promjena trebati unutar srbijanskog društva, pa da se radikalnije, u pozitivnom smislu, promijeni odnos prema BiH. Povezanost gosp. Dodika sa gosp. Tadićem također zorno pokazuje kakav odnos se ima spram BiH, budućnosti BiH, koliko se u suštinskom smislu poštuje cjelovitost Bosne i Hercegovine. Ustvari je krajnja namjera, bez obzira da li se radi o Tadiću, Koštunici, Nikoliću, disolucija Bosne i Hercegovine, odnosno njena podjela
Istovremeno predsjednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić ističe da je Srbija izabrala evropski put već ranije, koji ne bi mogli promijeniti ni drugačiji izborni rezultati:
«Saradnja na ovom prostori je neminovnost, jer svi imaju zajednički cilj da se prilike ovdje stabilišu i da se stvore uslovi za zajednički ulazak u Evropsku uniju. Ne mislim da će se bilo šta drastično promijeniti. Srbija je već dugo vremena u stalnom uzlaznom putu saradnje i dobrosusjedskih odnosa sa Bosnom i Hercegovinom.»
Iako je Boris Tadić na izborima pobijedio Tomislava Nikolića i zadržao mjesto predsjednika, značajno je ojačala pozicija desnih snaga u Srbiji, naglašava član SDP-a Slobodan Popović:
«Ustvari, pobjednik ove utrke između Tadića i Nikolića je Vojislav Koštunica. Mislim da je to najgora varijanta koja je mogla da se desi Republici Srbiji, od svih koje su mogle da se dese. Pogledajte samo strukturu glasova. U centralnoj Srbiji Tomislav Nikolić pobijedio, a u Beogradu i Vojvodini Boris Tadić. Znači, Srbija je i dalje ostala još više podijeljena zemlja, s tom razlikom što je pozicija predsjednika takva da su ga podržali neki koji nisu njegova stranka. Nikolić je dobio isključivo, 90%, glasove simpatizera članova Srpske radikalne stranke. Ojačao je svoju poziciju, a ojačana je pozicija Koštunice iz prostog razloga što će on mahati onim glasovima u onih 100.000 koliko ima njegovih glasova iz Demokratske stranke Srbije i od Velje Ilića, bez obzira što su oni rekli da neće podržati ni jednog ni drugog. Rezultatima ovih izbora, ništa se suštinski u Srbiji promijeniti neće.»
Ivan Barbalić iz nevladine organizacije «ACIPS», naglašava da ogroman broj glasova koji je Nikolić dobio te politka koju Tadić vodi prema BiH, odnosno RS, i njegovi bliski odnosi sa premijerom Miloradom Dodikom, ne odaju baš demokratsko i evropsko opredjeljenje Srbije:
«Njegova dva govora sinoć, gdje je nabrajao susjedne zemlje i zahvaljivao se glasačima iz susjednih zemalja, rekao je: zahvaljujem se našim glasačima u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Republici Srpskoj i Makedoniji, gdje se uopšte nije spominjala Bosna i Hercegovina. Jasno da se radi o nekoj prećutnoj politici. Da li se onda zaista radi o pobjedi neke proevropske opcije ili se radi o daljem maskiranju istinskih problema, kojih ima u Srbiji. 48% glasača glasa za čovjeka koji iznad svog stola ima sliku čovjeka optuženog za ratne zločine. Rekao bih da je to vrlo opasno stanje.»
Tadić je pod pritiskom sa tri strane

Zagreb

U dogadjaje koji je očekuju, a medju kojima će nesumnjivo biti teških i traumatičnih, Srbija ulazi s političarom koji njezinu budućnost ne vidi u radikalizaciji i izolaciji već u zajedništvu s demokratskim zemljama regije i Europe i suradnji sa svijetom -istakao je, uz ostalo, u čestitki Borisu Tadiću hrvatski predsjednik Stjepan Mesić. Savjetnik hrvatskog predsjednika za medjunarodne odnose Tomislav Jakić:

«Pobjeda Borisa Tadića svakako je odredjeno jamstvo nastavljanja onakve politike kakva je i do sada davala obilježje odnosima izmedju Republike Hrvatske i Republike Srbije. Istodobno, mi ne smijemo zaboraviti činjenicu da je ta pobjeda vrlo tijesna, što znači da u Srbiji postoje respektabilne snage koje preferiraju jedan drugačiji kurs kojega je do sada vodio i kojega će voditi predsjednik Tadić. Naprosto, Hrvatska mora imati u vidu i jedno i drugo

Saborska zastupnica i predsjednica Hrvatske narodne satranke Vesna Pusić:

«Svaka pobjeda je pobjeda i čestitam gradjanima Srbije i Borisu Tadiću na ovoj pobjedi. To je napredovanje, ne samo Srbije već cijele regije prema europskim standardima i u konačnici – ostvarenje te europske perspektive.»

Postoje i drukčije analize. Direktor Centra za politička istraživanja dr Andjelko Milardović:

«Možda je to glupo reći, ali na kratke staze, nama bi više odgovaralo da je Nikolić pobijedio zato što bi nam se olakšalo kretanje prema Europskoj uniji.»

Dr. Pusić:

«Ta logika 'što lošije susjedima, to bolje nama', to su 'marsijanci', stvarno.»

Profesor političke filozofije dr Žarko Puhovski:

«Ono što mislim da je veliki problem jest činjenica da je pobijedio kandidat koji se pokazao kao pristojna, proeuropski orijentirana osoba (štogod mu to značilo), ali koji zapravo ne jamči stabilnost, jer je u slaboj poziciji zbog pritiska sa čak tri strane – velikog dijela gradjana koji nisu glasovali za njega, zatim, pod pritiskom iz 'vlastitih redova' i dosta čudne i neuspješne koalicije s Koštunicom, te zbog pritisaka izvana i Kosova i dogadjaja koji slijede

I dr Puhovski smatra da bi se Tadićevom pobjedom razlike izmedju Hrvatske i Srbije mogle smanjiti te da bi se Hrvatskoj moglo dogoditi da u razgovorima o ulasku u Europsku uniju bude u paketu sa Srbijom, što hrvatski premijer Ivo Sanader, odlučno odbacuje.

Spas sa ivice ponora

Podgorica
I vlast i opozicija u Crnoj Gori čestitali su novom - starom predsjedniku Srbije Borisu Tadiću na izboru i građanima te zemlje na demokratskoj atmosferi u kojoj su izbori protekli. U prvim reakcijama svih, tako i crnogorskog predsjednika Filipa Vujanovića, navodi se da je pobjeda Tadića garancija evropskog puta Srbije i njenog prijateljstva sa državama i susjedima regiona. "U nastavku takve državne politike koju ste promovisali i u proteklom mandatu u Crnoj Gori ćete imati pouzdanog prijatelja i partnera za dobro građana i naših bliskih država", poručio je Vujanović svom kolegi, čestitajući mu reizbor. I reakcija portparola Vujanovićeve Demokratske partije socijalista Rajka Kovačevića slično je intonirana:
"Dobro je da je gospodin Tadić u drugom krugu dobio podršku i drugih demokratskih i evropski orijentisanih partija, posebno partija manjinskih naroda, što je veoma značajno za jačanje pozitivnog, evropskog, demokratskog i multietičnog imidža Srbije. Crna Gora će u gospodinu Tadiću imati, smatramo, pouzdanog partnera u zajedničkim naporima stvaranja jednog po pozitivnim evropskim vrijednostima prepoznatljivog regiona u cjelini. Na žalost, veliki broj glasova koji je osvojila Srpska radikalna stranka upozoravaju da to neće biti nimalo lako".
Predsjednik opozicionog Pokreta za promjene Nebojša Medojević i sam predsjednički kandidat za crnogorske izbore, koji je otvoreno navijao za Borisa Tadića, vjeruje u sljedeće:
"Građani Srbije su ipak prepoznali da evropski put i modernizacija države i usvajanje evropskih standarda nema alternativu i ovo je nešto što će sigurno imati pozitivan odjek i na razvoj demokratskih procesa i u Crnoj Gori i na stabilizaciju čitavog regiona, jer činjenica da u skoro svim državama u regionu pobjeđuju demokratski kandidati koji su spremni da se suoče sa otvorenim problemima koje sve ove države i društva imaju. Ja lično vjerujem da će i posliije moje pobjede na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori sa kolegom Tadićem vrlo brzo uspostaviti komunikaciju i realizovati onu našu staru ideju da se stručni ljudi iz Srbije i Crne Gore okupe na inicijativu dva predsjednika i da naprave jedan dokument o evropskom strateškom partnerstvu Srbije i Crne Gore".
Očekivana pobjeda Borisa Tadića i u Crnoj Gori se posmatra sa aspekta rješavanja pitanje Kosova. Srđan Milić, predsjednik opozicione Socijalističke narodne partije:
"To je rješenje koje se pokazalo bolje glasovima građana Srbije. Smatram da su i jedan i drugi kandidat u svojim kampanjama verbalno iskazivali namjeru da se političkim sredstvima bore za ostvarivanje svojih ciljeva. S obzirom na sve ono što očekuje na sva iskušenja i izazove ovo je jedan stimulans gospodinu Tadiću da nastavi politiku koju je i do sada vodio".
Mehmed Barthi, predsjednik Demokratskog saveza Albanaca:
"U proteklo vrijeme i u proteklim vremenima Srbija je više puta bila na ivici ponora. U zadnjji čas se izvukla, prošla je i i sada je tako. Time je pokazala da je ipak većina za put u Evropu, za evropske integracije i da su ideje Dimitrija Tucovića, a i politička opredjeljenja pokojnog Đinđića, makar i ne u tako snažnom smislu, da se nijesu ugasila. Predsjedniku Tadiću je na putu mnogo tih političkih izazova. Naravno, najveće je Kosovo. Moraće da se nađe i politička snaga i ljudska volja da prihvate susjede takve kakvi jesu".
Jedina grupacija koja je u Crnoj Gori navijala za lidera srpskih radikala Tomislava Nikolića, koalicija Srpska lista, čestita pobjedu Tadiću, ali se portparol Dobrilo Dedeić osvrće i na, kako kaže, više nego dobar rezultat Nikolića i svima u Srbiji poručuje da se oslone na Rusiju:
"Mi kao dobri navijači, obzirom da nemamo pravo glasa, gospodina Nikolića možemo istaći da je on pogotovo doprinio da se Srbija krupnim koracima uputi ka integracijama i ka dobrim i partnerskim odnosima sa Rusijom".
XS
SM
MD
LG