Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Srbija dan posle izbora


Beograd, postizborni plakati Demokratske stranke sa natpisom "Hvala Beograde"

Rezervisane čestitke iz svih stranačkih tabora stigle su u ponedeljak pobedniku predsedničkih izbora u Srbiji Borisu Tadiću. Utisak je da mu je najiskrenije čestitao njegov izborni protivnik, kandidat Šešeljeve partije Tomislav Nikolić.

Izostala je i direktna čestitka premijera Srbije i partnera Tadićeve Demokratske stranke u Vladi Srbije – Vojislava Koštunice. Ipak, jutro nakon izbora primećuju se prvi konkretni efekti izuzetno korisni za srpsku ekonomiju.
Svega nekoliko sati nakon što se Boris Tadić obratio pristalicama sa prozora gradskog odbora njegove partije u centru Beograda, iz partije srpskog premijera Vojislava Koštunice stigla je čestitka, ali ne od samog premijera. To je učinio portaprol njegove stranke Andreja Mladenović, uz ocenu da izborni ishod ne bi terbalo da dovede u pitanje opstanak srpske Vlade:
"Nemamo najava da će bilo ko izlaziti ili napuštati koaliciju."
Tesnu izbornu pobedu čestitali su Tadiću i iz Nove Srbije Velimira Ilića, ali kako navodi potpredsednica Dubravka Filipovski, na Tadiću je sada da otvori raspravu o tome da li bi Srbija trebalo da pristane na sporazume sa Evropskom unijom, i u slučaju da Kosovo u njima nije definisano kao deo Srbije. To je bio Ilićev i Koštuničin uslov za podršku koji je pred drugi krug Tadić odbio:
"Očekujemo da u narednim danima oko tog pitanja postignemo sporazum."
Tadić je ostvario izbornu pobedu u Vojvodini, što je i zasluga tamošnjih Madara, ocenio je čelnik Mađarske koalicije Ištvan Pastor. On je potvrdio i da je jutros u Novom Sadu potpisao sporazum o političkom partnerstvu sa predstavnikom Demokratske stranke, kojeg nije zeleo da imenuje, niti da detaljnije obelodanjuje potpisani tekst:
"To praktično znači da sem ideje o teritorijalnoj autonomiji na nacionalnoj osnovi, po svim ostalim pitanjima smo postigli saglasnost. Demokratska stranka je preuzela obavezu da nam bude politički partner u realizaciji toga."
Socijalisti su čestitali pobedu Tadiću, ali i najveći uspeh radikala u njihovoj istoriji oslikan u skoro 48 odsto Nikolićevih glasova. Predsednik socijalista Ivica Dačić kaže da iz ovih izbora izvlači pouku, koju je u telefonskom razgovoru preneo u Hag i lideru radikala Vojislavu Šešelju. Stavio mu je do znanja da socijalisti više nikome nikada neće dati blanko podršku:
"Mi smo razgovarali izmedu dva kruga. Ja sam mu rekao da mi ne možemo da podržimo Tomu bez jasne parlamentarne većine. Mi nikoga nikada više nećemo blanko podržavati."
Mada ni Liberalno-demokatska partija Čedomira Jovanovića nije Tadića direktno podržala, odatle su ocenili kako su rezultati izbora pokazali da su gradani odbranili demokratiju osvojenu 5. oktobra, izjavio je podpredsednik Liberalno-demokratske partije Zoran Ostojić. Iako pobednik izbora Boris Tadić insistira na ostanku Kosova u Srbiji, Ostojić ističe da je u nedeljnom glasanju dobio podršku za politiku oslobođenu mitova i skoncentrisanu na interese gradana:
"U drugom izbornom krugu Boris Tadić nije pričao o Kosovu nego je pričao o Evropi I zato je dobio mandate."
Sinoćnje slavlje u centru Beograda, vratilo je o osmehe na lice brokera sa Beogradske berze. Poslednje dane oni su proveli u neizvesnosti da se ne ponovi maj prošle godine, kada je za samo pet dana koliko je radikal Tomislav Nikolić proveo na čelu Srpskog parlamenta, Berza ostvarila do tada nezabeležen pad. Pobeda Borisa Tadića imala je potpuno suprotni efekat, kazala nam je savetnica na berzi Svetlana Cerović:
"Možemo reći da su sve promene cena uglavnom na više. U ovom trenutku dok razgovaramo ja ne vidim ni jednu promenu koja je na niže."
Predsednik Skupštine Srbije Oliver Dulić najavio je da će najverovatnije za Dan državnosti, 15. februar, zakazati sednicu parlamenta na kojoj će Tadić položiti zakletvu, kojom se obavezuje i da će čuvati celine teritorije Republike Srbije, ključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo.
  • 16x9 Image

    Miloš Teodorović

    Diplomirao na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Glavni i odgovorni urednik beogradskog dopisništva Radija Slobodna Evropa od decembra 2014. Višestruko nagrađivan novinar.

XS
SM
MD
LG