Dostupni linkovi

Za Moskvu hladni rat nije prestao


Moskva

Sergej Tretjakov svoj je cjelokupni radni vijek proveo radeći prvo kao sovjetski, a potom kao ruski špijun. U karijeri je napredovao do mjesta zamjenika šefa obavještajnog odjela pri ruskoj misiji u New Yorku, sredinom '90-ih. Na tom je mjestu proveo pet godina, uglavnom regrutirajući ljude za rusku špijunsku mrežu, ali je 2000. odlučio prebjeći dotadašnjem "neprijatelju" i zatražiti azil u Americi. Ovih je dana Sergej Tretjakov prvi put otkrio svoju priču u upravo objavljenoj knjizi naslovljenoj "Drug J. – Nepoznate tajne ruskog špijuna nakon kraja Hladnog rata", koju je napisao novinar "Washington Posta" Pete Early.

Tretjakov danas kaže kako ne osjeća potrebu da se stalno osvrće i provjerava da li ga netko prati, unatoč reputaciji Kremlja da nikada ne oprađta prebjezima. A Tretjakov je najviše rangirani ruski obavještajac koji je ikada prebjegao Amerikancima. Za taj se koraj odlučio 2000., nakon što je prethodno godinama dostavljao američkoj strani hiljadetajnih dokumenata do kojih je dolazio zahvljujući svom visokom pložaju u ruskoj obavještajnoj zajednici.
Ruski prebjeg danas živi sa suprugom i kćerkom na tajnoj lokaciji u Sjedinjenim Državama, ali ne strahuje za svoju sigurnost.
"Ako mi se nešto dogodi, Rusija će biti isključena iz civiliziranog svijeta. Čak mislim da je Moskvi bolje da pošalje tim specijalaca FSB (Savezna služba sigurnosti, nasljednica KGB-a) da me čuvaju. Ako me slučajno pregazi pijani vozač, nitko neće vjerovati da je to bila obična nezgoda", kaže Tretjakov.
Kada je pohađao uglednu obavještajnu akademiju nedaleko od Moskve početkom '80-ih, instruktori su mu govorili kako postoje tri glavna razloga zbog kojih se nektko odluči izdati vlastitu zemlju – politička ili ideološka uvjerenja; psihološki razlozi i novac. No, nakon što je više od pet godina regrutirao i vodio špijune koji su radili u New Yorku i tamošnjem sjedištu Ujedinjenih naroda, Tretjakov je odlučio okrenuti leđa Rusiji iz sasvim drugog razloga. "Bio sam zgađen", priznaje danas.
Ono što se događa u postkomunističkoj Rusiji je užasno. Vlada vrši genocid nad ruskim narodom. Između 1 i 2 posto stanovništva raspolaže nevjerovatnim bogatstvom, dok ostatak zemlje živi u bijedi i očaju, kaže Sergej Tretjakov.
Oni koji se danas nazivaju ruskom elitom, to ni po čemu nisu. Neobrazovani su i nekulturni, govore jezikom kriminalaca i jesu kriminalci. Izbor koji sam imao po povratku u Rusiju bio je ili postati dijelom te elite ili konačno učiniti nešto s vlastitim životom. Odlučili smo ostati u Americi, kaže Tretjakov.
On tvrdi da je tokom embarga protiv Iraka, ubacio ruskog obavještajca u program Ujedinjenih naroda nazvan "nafta za hranu" koji je omogućavao Iraku da izvozi ograničene količine nafte od čije su se prodaje kupovali hrana i lijekovi za Iračane. Taj ruski obavještajac manipulirao je cijenama nafte i uspio izvući oko 500 miliona dolara iz fondova koji su bili namjenjeni za pomoć iračkim civilima. Novac je završio u džepovima ruskih političara, uključujući i predsjednike, Borisa Jeljcina i Vladimira Putina, tvrdi Tretjakov.
Osim na ponašanje prema vlastitim građanima, Sergej Tretjakov danas je ogorčen i nastupom Rusije na međunarodnom planu. Sve počiva na proizvodnji i izvozu nafte i plina, te na razvoju vojne industrije. Osim toga, Rusija nema više ništa. On također tvrdi kako danas, na teritoriju Sjedinjenih Država djeluje više ruskih špijuna nego li tokom Hladnoga rata, te kaže kako je napisao knjigu ne bi li upozorio Ameriku da za Moskvu, Hladni rat nije nikada ni prestao.
XS
SM
MD
LG