Dostupni linkovi

Svjetska štampa o izborima u Srbiji


Gotovo jednoglasno sve svjetske novine u svojim internet izdanjima ocjenjuju jučerašnje predsjedničke izbore u Srbiji kao pobjedu budućnosti nad prošlošću.

Većina ih za drugi krug predsjedničkih izbora, u kojima je za dlaku pobjedio Boris Tadić, naziva i referendumom o tome da li Srbija za svog najbližeg saveznika treba izaberati Evropsku uniju ili Rusiju.
Nedjeljni su izbori u Srbiji očekivani s nestrpljenjem iako predsjednik u toj zemlji ima graničena ovlaštenja.
Najmoćnija politička figura je i dalje premijer Vojislav Koštunica, koji je odbio podržati Borisa Tadića zbog njegovih stavova prema Evropskoj uniji i Kosovu, piše Guardian. Koštunica će zato i dalje biti taj koji će držati sve konce u svojim rukama, piše londonski list. Očekuje se da će Kosovo tokom ovog mjeseca proglasiti nezavisnost, a novu državu će, prema najavama, priznati SAD i velika većina članica Evropske unije, uključujući sve najveće zemlje. Premijer Koštunica je, kako to prenose britanske novine, naložio svim ministarstvima da otežaju život nezavisnom Kosovu. Ti planovi vjerovatno će se koncentrirati na blokiranje dostave vode i struje, a postoji i mogućnost da Beograd, bar privremeno, prekine diplomatske odnose s članicama Evropske unije koje budu priznale nezavisno Kosovo, zaključuje Guardian.

Daily Telegraph ocjenjuje da nezavisnost Kosova niko u Srbiji ne može spriječiti, no Boris Tadić, za razliku od svog rivala, od Srba traži da progutaju knedlu i potisnu svoj ponos zarad učlanjenja u Evropsku uniju.

Independent piše da za mnoge Srbe članstvo u Evropskoj uniji ne predstavlja dovoljno veliku nagradu za dozvoljavanje Kosovu da postane nezavisno. Analizirajući odnose izmedju Srbije i Rusije, Independent piše da je Rusija, davanjem političkog azila Miri Marković, udovici Slobodana Miloševića, i njihovom sinu Marku, razljutila mnoge Srbe koji su, inače, napominje list, o svemu tome saznali tek prošle sedmice.

Pored toga, statistički podaci pokazuju da je izvoz Srbije u Evropsku uniju 16 puta veći od njenog izvoza u Rusiju. Ekonomisti zbog toga naglašavaju da na tom planu Rusija nikada ne može zamijeniti Evropsku uniju. Times Tadićevo paralelno "ne damo Kosovo" i "vjerujmo u EU", opisuje kao hodanje po žici.

Washington Post pod naslovom "Srbi ponovo reizabrali prozapadnog predsjednika" piše da je Tadić pobijedio "saveznika pokojnog autokrate Slobodana Miloševića" nekoliko dana uoči progašenja nezavisnosti Kosova.
No, Nikolićev poraz takodje može ublažiti strahove na Zapadu od nasilne reakcije Srbije na kosovsku nezavisnost, ocjenjuje američki dnevnik.

U Srbiji su mnogi s olakšanjem reagirali na poraz Nikolića, ali je lider Radikala dobio do sada najveći broj glasova za svoju partiju, piše LA Times, precizirajući kako te glasače ne treba smatrati radikalnim nacionalistima, nego ljudima koji su "razočarani prelazom u demokratiju zato što se osjećaju zapostavljenim, u nemogućnosti da imaju korist od slobodnog tržišta".
XS
SM
MD
LG