Dostupni linkovi

Rezultat pokazuje da je Srbija podeljena


Izbore u Srbiji pratio je veliki broj stranih novinara, koji uglavnom smatraju da je pobeda Borisa Tadića usmerila Srbiju ka EU i da će doneti stabilnije odnose sa susedima.

Josip Šarić, novinar Hrvatske radio televizije ocenjuje:
Šarić: Srbija je na izborima koji su, u principu bili referendum za Evropsku uniju, odabrala EU, ali je sasvim jasna duboka podijeljenost države. Dakle, otprilike 52 – 49, ili malo gore i dolje u procentima pokazuje da je na dve sasvim suprotstavljene, sasvim različite opcije država duboko podijeljena i mislim da u budućnosti Srbiju čeka još puno, i podjela, i bitke za nekakvo jedinstvo zemlje. U odnosu i na Vladu, ne vjerujem da vlada sa premijerom Koštunicom na čelu može nastaviti rad nakon, i ponašanja u kampanji, i rezultata izbora.
RSE: Šta znači pobeda Borisa Tadića za Hrvatsku, kada su u pitanju međudržavni odnosi?
Šarić: Sasvim sigurno znači kontinuitet. Dakle, Milorad Pupovac, predstavnik Srba u Hrvatskoj, čija je stranka ušla u Vladu, je podržao Borisa Tadića na ovim izborima i to sasvim jasno znači nekakav kontinuitet dosadašnjih odnosa. Gospodin Tadić je prošle godine uputio ispriku Hrvatima za sve što se događalo devedesetih, tako da mislim da tu apsolutno nikakvih problema u odnosu na dosadašnju politiku neće biti.
RSE: Vi ste u Beogradu bili i pre 15 dana kada je bio prvi krug, ovde ste i ovih dana… Ako se ne varam, vaše uključenje iz Beograda je juče bio prvi događaj u dnevniku. Odakle tolika zainteresovanost u Hrvatskoj za predsedničke izbore u Srbiji?
Šarić: Ta zainteresiranost prvenstveno ide iz lika i djela Tomislava Nikolića, kojemu je predsednik stranke Vojislav Šešelj, kojemu se trenutno sudi u Hagu uglavnom za zločine nad Hrvatima. Dakle, ljudi u Hrvatskoj jednostavno kroz lik Tomislava Nikolića vide Šešelja, boje se povratka u devedesete, boje se svega onoga što se događalo, boje se da bi se situacija oko Kosova mogla rasplamsati i utjecati konkretno na turističku sezonu u Hrvatskoj. Ja bih rekao, prvenstveno zbog straha i ponavljanja retorike i priče koja je obilježila devedesete godine.
Tadićeva pobeda obavezuje Evropsku uniju
Novinar Fajnenšel Tajmsa Niel Mac Donalds za Radio Slobodna Evropa ocenjuje da će Tadićeva pobeda, uz ostalo, biti dobra poruka za strane investitore i treba do pomogne da država bude stabilna u vrlo teškom periodu koji dolazi sledećih dana i nedelja.
Da li bi za Srbiju bilo loše da je Nikolić pobedio i da li bi on mogao da održi stabilnost zemlje?
Mac Donalds: To je stvar interpretacije, ali percepcija može da bude jako važna kao i realnost. Ustvari, pobeda Tadića daće jednu obavezu Evropskoj uniji kada je reč o poblemu Kosova, da se uzimaju u obzir i želje Srbije i biće veća obaveza da se Srbija vidi na jedan drugačiji način.
Razgovarao Idriz Seferi

XS
SM
MD
LG