Dostupni linkovi

Pitanje različitih vizija budućnosti


Javne ličnosti ocenjuju da nakon pobede na predsedničkim izborima, lider Demokratske stranke Boris Tadić mora da nađe drugi politički put, izvan koalicije sa Demokratskom strankom Srbije.

Dramska spisateljica Biljana Srbljanović kaže da je pobeda Borisa Tadića bila logična i očekivana.
“Meni se nekako nije ni činilo da Srbija može da sklizne u nešto sa čim se pozdravila i oprostila, bez obzira na sve rezerve koje ima prema politici Demokratske stranke, a zatim i prema samom predsedniku. Sa druge strane, ovo je na neki način isteralo na čistac tu situaciju u kojoj sada sam predsednik Tadić i vladajuća koalicija moraju da nađu neki drugi model, jer je ova forma potpuno potrošena do kraja. Ne vidim više mesto Demokratske stranke u koaliciji sa Demokratskom strankom Srbije. Mislim da su to dve potpuno različite politike i da one moraju jasno da se definišu kao dve potpuno različite politike, ako uopšte misle da prežive.»
Reditelj Srdan Golubović navodi da je drugi krug predsedničkih izbora i pobeda Borisa Tadića, posle 5. oktobra, verovatno najznačajniji dan za Srbiju.
“Mislim da ovo nije bilo pitanje izbora između dva kandidata, već pitanje različitih vizija budućnosti Srbije. I svi mi koji smo glasali za Borisa i koji smo podržavali tu ideju smo negde verovali da ono za šta smo se borili devedesetih, i što smo posle 5. oktobra na neki način dobili, da je to nešto što ne želimo da izgubimo i da su devedesete period u koji ne želimo da se vratimo.»
Glumica Mirjana Karanović ne skriva da je osetila ogromno olakšanje nakon što je Tadić dobio većinsku podršku u drugom izbornom krugu.
“Pobeda Borisa Tadića je veoma važna za prodemokratske snage u Srbiji. Mislim da će ona imati i značajan psihološki uticaj na sledeće izbore koji će se dešavati u ovoj zemlji. Ja znam da je ova bitka za demokratiju u mojoj zemlji veoma teška i protivnici promena su brojni, iz raznih razloga. Ali, mislim da ipak ima dovoljno ljudi koji su spremni da se bore za neko novo društvo koje bi trebalo da sagradimo.”

XS
SM
MD
LG