Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Na jesen slede parlamentarni izbori


Pobeda Borisa Tadića znači da je Srbija odabrala budućnost i da nema povratka na devedesete godine, kaže Čedomir Čupić, profesor na Fakultetu političkih nauka.

RSE: Ishod je bio neizvestan, šta je prevagnulo?
ČUPIĆ: Prevagnulo je što su se gradjani u većini opredelili za jednu drugačiju budućnost i države i društva. Kad je u pitanju odnos prema svetu za razvijeni svet i EU, a sa aspekta unutrašnje politike rečeno je da ne mogu da prihvate jednu stranku ili lidera te stranke koji je učestvovao 90-ih u jednoj takvoj vlasti, diktaturi. Nije smelo, što se tiče demokratskog bloka stranaka a tu veliku odgovornost snosi ii Demokratska stranka, da se dodje do situacije da smo na rubu. Dobro je što su u zadnjem času gradjani ipak pokazali svest prvo izlaznošću. S druge srane pokazalo su se pristalice nekih stranaka demokratskih bloka, čiji su lideri kao koalicioni partneri izneverili Tadića, sami opredeljivali. Ovo je velika opomena, ovo je simbolička pobeda, vrlo bitna, ali velika opomena demokratski orijentisanim strankama da povedu računa o tome šta će u budućnosti raditi.
RSE: Koliko je Koštuničina odluka da ne podrži Tadića odmogla a koliko pomogla samom Tadiću?
ČUPIĆ: Pokazalo se da mu nije odmogla. Ona je odmogla samom Koštunici. Mislim da se on nije odgovorno poneo, pokazao je da nije iskren u dogovorima, ne podržati koalicionog partnera a imati dogovor o podeli vlasti, ucena koja je došla sa zahtevom za aneksom koalicionog sporazuma za drugi krug, mislim da govori o velikoj neodgovornosti, čak se može reći, da li je to neka vrsta neuvidjajnosti, neracionalnosti, nerazumnosti, ja prosto ne mogu da označim šta je to. Da ne govorim da možda nisu u pitanju neka loša osećanja, na primer zavist. To je jedna neodgovorna odluka i ona njega pogadja. To sa aspekta politike može čak da označi I jednu vrstu političkog samoubistva.
RSE: Šta bi Tadić sada trebalo da uradi, da nastavi da održava koaliciju sa Koštunicom ili raspiše parlamentarne izbore?
ČUPIĆ: Mi imamo 7. februar datum potpisivanja političkog sporazuma sa EU i to će pokzati kako će se premijer postaviti. U slučaju da dodje do razlaza to će biti definitnvi razlaz i verovatno, mi ćemo možda imati izbore ovog proleća. Teško da Tadić i Demokratska stranka mogu tako lako da predju preko svega što se desavalo. Nisam siguran ni kako će se stvari odvijati unutar same narodnjačke koalcijie. Ne znam kako će se ponašati Nova Srbija i njen lider Velja Ilić. I u samoj Demokratskoj stranci Srbije verovatno će se nešto desavati, ne verujem da će ovo tek tako lako da prodje. Teško da ovakva koaliciona Vlada može da opstane i daje rezultate. Paralamentarne izbore treba očekivati na jesen.
RSE: Da li će Tadić i dalje činiti ustupke Koštunici, šta ako Kostunica nastavi da uslovljava potpisivanje sporazuma sa Briselom?
ČUPIĆ: Tadić više nema razloga da prihvata uslovljavanja. On je sad dobio legitimitet. Tadić je sad dobro pokazao da nije prihvatio bilo čija uslovljavanja.
RSE: Koliko je sada realna Kostuničina pretnja da može da napravi koaliciju sa radikalima?
ČUPIĆ: Pretpostavljam da nije mnogo realna. Može se to desiti ali mislim da će se to brzo završiti. Na kraju krajeva lokalni izbori će pokazati da je to neodrživo. Sa aspekta kalkulacija to je moguće ali mislim i da lideri tih partija /narodnjačke koalcije/ vode računa u šta ulaze. Ušle bi u jednu veliku opasnost, imali bi predsednika koga će svet da podrži i vladu koja neće biti podržana. Dovoljno je da deo ministara ili predsednik vlade ne mogu nigde da odu.
RSE: Tadić je protiv nezavisnosti Kosova, kaže da je neće priznati. S druge strane sve je više signala da će Kosovo dobiti nezavisnost. Kako će Tadić iz toga izaći?
ČUPIĆ: Tomislav Nikolić bi išao na zaoštravanje, tražio bi saveznike u svetu koji će biti u stanju da to podignu na najveći stepen čak i ako treba do sukoba. Boris Tadić verovatno formalno nikada neće priznati nezavisnot Kosova. Ali Boris Tadić neće uraditi nešto što bi verovatno Nikolić, a što je pokazao i Koštunica, neće prekinuti odnose sa EU, SAD i zemljama koje priznaju nezavisno Kosovo.
RSE: Iza oba kandidata stoji ogromna snaga u biračkom telu. Šta nam to pokazuje? Da li da je Srbija duboko podeljena?
ČUPIĆ: Ne bih rekao da je Srbija duboko podeljena. Jer Nikolić ima glasove koji nisu pitanje ideoloških razlika ili njegovog programa. Nego pitanje sopstvene bede, siromaštva jer demokratska vlast nije uspela da reši njihov problem, imate mnogo tzv. gubitnika tranzicije. Tako da bih ja rekao da je taj odnos 60 prema 40 kada je u pitanju podeljenost. Boris Tadić i DS imaju sada veliku odgovornost kada je u pitanju rešavanje socijalnih problema, zatim namirenja pravde.
  • 16x9 Image

    Ljudmila Cvetković

    Radno iskustvo sticala u Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija i Radiju B92. Na RSE radi kao novinar, uređuje i vodi dnevne informativne emisije.

XS
SM
MD
LG