Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pred licem pravde - vijesti


Morinj, mjesto u kojem je bio lociran logor za hrvatske zarobljenike

* Viši sud u Podgorici donio je ove sedmice rješenje o pokretanju istrage protiv šestorice državljana Crne Gore, koji se terete da su 1991. i 1992. godine počinili ratne zločine u logoru u mjestu Morinj kod Kotora, u kojem su bili zatvoreni državljani Hrvatske. Bivša JNA je u to vrijeme vodila ratne operacije na području Dubrovnika, a u Morinju je otvorila takozvani sabirni centar. Vjeruje se da su šestorica osumnjičenika u Morinju prekršili pravila međunarodnog ratnog prava, te nečovječno postupali prema zatočenicima, koji su bili izloženi fizičkom i psihičkom mučenju. Državni tužitelji Crne Gore i Hrvatske ranije su postigli sporazum o punoj suradnji u procesuiranju ratnih zločina, počinjenih u vrijeme ratova na prostoru bivše Jugoslavije.

* U nastavku haškog suđenja čelniku srbijanskih radikala Vojislavu Šešelju, ekspert optužbe Yves Tomić izjavio je da su Šešelj i njegova partija ideološki koncept Velike Srbije preuzeli od Ravnogorskog pokreta iz Drugog svjetskog rata, a neposredno od četničkog vojvode Momčila Đujića. Tomić je rekao da je politički program ravnogoraca i Đujića, koji je 1989. u SAD proglasio Šešelja za "četničkog vojvodu", predviđao stvaranje "unitarne srpske države u kojoj bi bili svi Srbi, zauzimanjem svih srpskih zemalja", uključujući dijelove teritorija Hrvatske i BiH. Čelnik Srpske radikalne stranke optužen je za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH 1991-93. Nastavak procesa Šešelju zakazan je za utorak, 5. februar.

* Bivši ratni premijer Republike Srpske Gojko Kličković ponovo je pred Sudom BiH zatražio odgađanje izjašnjavanja o krivnji prema optužnici koja ga tereti za ratni zločin protiv čovječnosti, ali je ovaj put sudac njegovu izjavu prihvatio kao izjašnjenje da se on ne osjeća krivim. Sudac je rekao kako na taj način nisu ugrožena nikakva prava optuženoga, te da se on u svakoj daljnjoj fazi postupka može izjasniti drugačije. Kličkovićevo izjašnjavanje o krivnji do sada je dva puta odgađano zbog zahtjeva optuženog i njegovog branitelja za dodatnim vremenom za pripremu obrane zbog obimnosti predmeta. Kličković se tereti za ratne zločine počinjene tokom etničkog čiščenja Bosanske Krupe od nesrpskog stanovništva.

* Početak dokaznog postupka odbrane šestorice bivših čelnika samoproglašene hrvatske zajednice Herceg Bosne zakazan je za 5. maj, objavilo je ove sedmice Pretresno vijeće Haškog tribunala. Zastupnicima obrane naloženo je da do kraja marta dostave popis svjedoka i dokaznih predmeta, a do početka izvođenja dokaza biće održane tri predraspravne konferencije.

* Iskazima svjedoka protekle je sedmice pred Vijećem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu nastavljeno suđenje šestorici optuženih za ratne zločine počinjene u općini Zvornik 1992. Bivši pripadnici srpske paravojne formacije “Žute ose” i politički čelnici općine terete se za prisilno iseljavanje više od 1.800 Bošnjaka iz sela Kozluk i Skočić, kao i za to da su znali a nisu spriječili zločine počinjene u Domu kulture u mjestu Ćelopek. Tamo su pripadnici "Žutih ose" tokom maja i juna ubili najmanje 19 iz skupine od 163 zlostavljana Bošnjaka iz sela Divić i najmanje troje ljudi na lokalitetima "Ekonomija" i "Ciglana".


* * * * *

Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR). Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.

XS
SM
MD
LG