Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pred licem pravde - Izvještaji sa suđenja


Haški tribunal, suđenje na slučaju Prlić

Haško suđenje Jadranku Prliću i ostalim bivšim čelnicima tzv. Herceg Bosne, optuženim za ratne zločine u Bosni i Hercegovini 1993. godine, protekle je sedmice ušlo u drugu fazu. Tužiteljstvo je završilo sa iznošenjem dokaza pred sudskim vjećem, ali prije nego obrana započne sa iznošenjem svojih dokaza, obavljeno je posebno saslušanje u skladu sa Pravilom 98 Haškog tribunala. Ovo pravilo daje mogućnost timovima obrane da zatraže oslobađanje optuženih po onim tačkama optužnice koje, po njima, nisu bile potkrijepljene dokazima tužilaštva.

Svoje argumente ovaj put su iznosili advokati Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića, dok ostali optuženi – Jadranko Prlić, Bruno Stojić i Slobodan Praljak – nisu iznosili argumente po Pravilu 98 niti to namjeravaju. No, kako su naglasili njihovi branitelji, to ne znači da oni mijenjaju svoje početno izjašnjavanje da nisu krivi ni po jednoj od tačaka optužnice. Izvještaj Simona Jenningsa.

Braniteljica Valentina Ćorića, Vesna Tomašegović Tomić, zatražila je da njen klijent bude oslobođen svih 26 tačaka optužnice protiv njega.

U svom izlaganju ona je istakla određene slučajeve za koje Tužilaštvo, navodno, nije dokazalo krivicu bivšem načelniku Ureda vojne policije HVO.

Osvrćući se na optužbe za silovanje, Tomašegović Tomić je izjavila da je prezentirano vrlo malo dokaza kojim bi se one potkrijepile. Također je ustvrdila da svjedokinja Tužilaštva, koja je govorila o navodnim silovanjima u Prozoru, nije potvrdila identitet počinioca:

«Svjedok D.N. je izjavila da su tijekom njenog boravka u selu Potkrađe, po noći dolazili vojnici i odvodili žene, s time da ti vojnici nisu nosili uniforme, nego su nosili civilnu ili crnu odjeću, te da su bili susjedi. Svjedokinja je izjavila da su u kuću, po noći, došle tri naoružane osobe, od kojih je samo jedan imao na sebi maskirnu uniformu sa oznakama HVO-a.»

Nakon toga, braniteljica Valentina Ćorića počela je sa osporavanjem tvrdnji Tužilaštva da je njen klijent planirao ili poticao svoje potčinjene da čine zločine. Ona je izjavila da tužioci nisu iznijeli dovoljno dokaza kojima bi to potkrijepili:

«Planiranje podrazumijeva da jedna ili više osoba smišljaju počinjenje kaznenog djela, u pripremnoj fazi kao i u fazi izvršenja. Obrana tvrdi da Tužiteljstvo nije izvelo niti jedan dokaz da je Valentin Ćorić sudjelovao u smišljanju niti jednog od navedenih kaznenih djela.»

Kao odgovor na optužbu da je Ćorić, kao šef vojne policije, morao spriječiti i kazniti zločine, Tomašegović Tomić prisjetila se svjedočenja jednog oficira HV, koji je rekao da sastavljanje izvještaja o zločinima u koje su bili umiješani pripadnici vojske nije bila dužnost samo vojne policije. Stoga je Tomašegović Tomić zaključila da Tužilaštvo nije iznijelo dovoljno argumenata koji bi dokazali da je Ćorić imao obavezu da spriječi zločine:

«Tužiteljstvo kroz svoj dio postupka provlači tezu kako nadležne institucije u HVO-u nisu kažnjavale počinitelje kaznenih djela počinjenih na štetu Muslimana. Tužiteljstvo je bilo dužno dokazati da optuženi Valentin Ćorić, putem vojne policije ili osobno, nije poduzeo mjere za kažnjavanje počinitelja takvih krivičnih djela. Tužiteljstvo, međutim, u tom smjeru nije izvelo niti jedan relevantan dokaz koji ima dokaznu vrijednost.»

Tužilaštvo će odgovoriti na navode odbrane naredne sedmice, kada se nastavlja saslušanje u skladu sa Pravilom 98.


* * * * *


Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR). Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.

XS
SM
MD
LG