Dostupni linkovi

Tadić ponovo predsednik Srbije


Lider Demokratske stranke Boris Tadić pobedio je na predsedničkim izborima u Srbiji. Radikal Tomislav Nikolić priznao je izborni poraz, a Tadić čestitao protivkandidatu na fer borbi.

Boris Tadić osvojio je 51,16 odsto, a Tomislav Nikolić 47,18 odsto glasova, saopštila je Republička izborna komisija na osnovu obrađenih podataka sa 57 odsto biračkih mesta.

I sam Boris Tadić proglasio je izbornu pobedu. "Mogu da objavim da smo pobedili na ovim predsedničkim izborima, svi zajedno. Čestitam građanima Srbije koji su pokazali da je Srbija jedna velika evropska demokratija. Na neki način smo pokazali i nekim članicama EU kakvi su demokratski potencijali Srbije", rekao je Tadić. On je čestitao Tomislavu Nikoliću "na jednoj veoma teškoj i fer borbi". "Broj glasova koje je dobio zaslužuje svaku pažnju i uvažavanje i ja ću ovih dana prvo razgovarati sa Tomislavom Nikolićem", rekao je Tadić.

Istovremeno, radikal Tomislav Nikolić priznao je izborni poraz. "Na osnovu do sada obrađenih rezultata, Boris Tadić najverovatnije pobedio sa oko 2 procenta od broja izašlih i ja mu, ako se to zaista dokaže, čestitam na pobedi", izjavio je Nikolić. On je rekao da bio bio meta "prljave kampanje" i da mu je žao što je "strah nadvladao na ovim izborima".

Tomislav Nikolić


"Rusiji poručujem da nastavi da pomaže Srbiju, bez obzira na to ko je pobedio. Evropsku uniju pozivam da prestane da ucenjuje Srbiju, bez obzira na to ko je pobedio", izjavio je Nikolić u nedelju uveče.
Prema podacima Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID), na osnovu od 100 odsto uzorka, Boris Tadić dobio je 50,5 odsto ili oko 2.300.000 glasova, a Tomislav Nikolić 47,9 odsto ili 2.180.000 glasova. Na izbore je, prema podacima CeSID-a, izašlo 67,6 odsto biračkog tela.

CeSID je objavio da je u Centralnoj Srbiji Tomislav Nikolić dobio 51,1 odsto glasova, a Boris Tadić 47, 2 odsto glasova. U Beogradu je Tadić dobio 53,6 odsto, a Nikolić 44,5 odsto. U Vojvodini je Tadić osvojio 55,1 odsto, a Nikolić 43,6 odsto glasova. Na Kosovu je Nikolić dobio 71,4 odsto, a Tadić 27,7 odsto glasova.

Na ulicama Beograda oko 21.30, odmah nakon prvih procena da je na predsedničkim izborima pobedio kandidat Demokratske stranke Boris Tadić, počelo je slavlje.
Konačni, zvanični rezultati izbora za predsednika Srbije treba da budu objavljeni najkasnije četiri dana od zatvaranja biračkih mesta, odnosno najkasnije do četvrtka, 7. februara u 20 sati. Birački odbori su dužni da dan nakon izbora, do 4. februara u 14 sati, utvrde rezultate glasanja i da dostave izborni materijal Republičkoj izbornoj komisiji (RIK). Predsednički mandat traje pet godina.
XS
SM
MD
LG