Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Hrvatski predsednik Stjepan Mesić upozorio je da je, ako Ljubljana nastavi da usporava hrvatski put u EU, zauvijek gotovo sa hrvatsko-slovenačkim prijateljstvom. Uzrok nesuglasica je ponovo Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas.

U Črnomlju, u Sloveniji, proslavila se 15. obljetnica Društva slovensko-hrvatskog prijateljstva. Ta proslava, ako bismo je samo sudili po dnevnopolitičkoj situaciji, djeluje anakrono, premda su na njoj bili i visoki uzvanici - slovenski predsjednik Danilo Tuerk i hrvatski Stipe Mesić. Proslava djeluje kao iz nekih davnih vremena, ako se ima u vidu izjava Stipe Mesića o aktualnim hrvatsko-slovenskim odnosima:
"Ako nam Slovenija, upornim insistiranjem na svojim stavovima, onemogući ulazak u Europsku uniju, to je za naše buduće odnose katastrofalno. Može se reći da je zauvijek gotovo sa slovensko-hrvatskim prijateljstvom."

Hrvatsko-slovenski odnosi su dostigli vrhunac krize nakon Nove godine, kad je Hrvatska proglasila Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas (ZERP), što ne prihvaćaju njeni susjedi. Dok Italiji smeta ZERP radi ograničavanja ribolova, dotle Slovenija drži da on znači prejudiciranje hrvatsko-slovenske granice na moru. Hrvatski ministar vanjskih poslova s početka devedesetih i stručnjak za pravo mora, akademik Davorin Rudolf, kaže da to nije točno:
"Granica će se utvrditi na poseban način, posebnim ugovorom i nikakvog utjecaja ZERP na to nema."

U hrvatsko-slovenskim pitanjima Europska unija više ne stoji po strani. Šef izaslanstva Europske komisije u Zagrebu, Vincent Degert, u razgovoru s predsjednikom Mesićem je rekao da bi se mogli usporiti ili čak zamrznuti pristupni pregovori između Hrvatske i Europske unije. Glavni razlog tomu su proglašenje ZERP-a, ali i hrvatsko-slovenski odnosi, pojasnio je Degert i dodao da je zamjetna i sporost u provođenju nezaobilaznih reformi pravosuđa i javne uprave. Može li i hoće li Slovenija, koja trenutno predsjedava Europskom unijom, zaustaviti Hrvatsku na putu u Europu? Davorin Rudolf:
"Po meni, Slovenija ne može zaustaviti pregovore između Hrvatske i Europske unije, ali nam može stvarati teškoće."

Ministar europskih integracija, u nekadašnjoj Račanovoj vladi, Neven Mimica:
"Slovenija, ne samo kao predsjedavajuća Vijećem Europske unije u ovom trenutku, nego i kao članica Europske unije, može pregovarački proces usporiti, pa i formalno zamrznuti pregovore u jednom, dva ili više poglavlja jer Europska unija tako funkcionira. I u pregovaračkom procesu i u procesu proširenja funkcionira na način da svoje odluke o pregovaračkim pozicijama donosi konsenzusom. Jedna članica može blokirati pregovaračku dinamiku. Hoće li to Slovenija napraviti, da li je to dugoročni interes Slovenije, zašto se sada ponaša tako da praktički odgađa i usporava pregovore u nekoliko poglavlja, to je već drugo pitanje. Mislim da se stolica predsjedavajućeg, koju ovih šest mjeseci, do sredine godine, Slovenija zauzima, ipak ne koristi na način na koji je bila dosadašnja praksa u Europskoj uniji."

Davorin Rudolf tvrdi da se u pitanjima ZERP-a mogu naći rješenja:

"Ako je riječ o ZERP-u, mislim da se tu mogu naći izlazi. Naša vlada je organizirala pregovore, da vidimo što to njima doista smeta."

Neven Mimica probleme ne vidi samo sa slovenske strane:
"Bojim se da s naše strane odgovori ne idu u dobrom smjeru. Pokušavamo na žestoke slovenske izjave ići sa još žešćim našim izjavama. Tako stalno dižemo tenzije, a bojim se da se i to radi zbog toga što je to način na koji vlada sasvim sigurno može homogenizirat ukupnu javnost oko tog pitanja, može je dobiti na svoju stranu i što je još gore, može na taj način odvući pozornost javnosti sa nekih drugih tema koje su vjerojatno za svakodnevni život, za svakodnevne interese javnosti i važnije. Građani ne žive od toga da li smo mi sa Slovenijom u dobrim ili u lošim odnosima, čak ni od toga da li Slovenija blokira, ili ne, pregovore, nego se živi od toga kako će vlada rješavati inflaciju, zaustavljati je, kako će vlada rješavati korupciju, kako će funkcionirati sudovi, kako će se restrukturirati brodogradnja, da li će ljudi ostati bez posla ili neće. Ove druge, važne životne teme, na taj način se prekrivaju ovim stalnim dizanjem tenzija na vanjsko političkom planu."

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG