Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Male šanse za dogovor


Lideri vladajućih političkih partija u BiH na sastanku u Mostaru, 30. oktobra 2007

U subotu u Širokom Brijegu lideri političkih partija ponovo razgovaraju o promjenama Ustava BiH, dvije godine nakon što je u Parlamentu propalo usvajanje ustavnih amandmana.

Sudeći prema ocjenama dijela lidera političkih partija, ni ovaj put neće biti očekivanih pomaka. Prema riječima domaćina skupa Bože Ljubića, predsjednika HDZ 1990, uspjeh će biti ako se dogovore oko uspostave procesa reforme:
«...kao što su npr okvir i struktura, sastav tijela, misli se na predstavnike političkih stranaka, vladajućih, oporbenih institucija, državnih, nevladinih, mandat i vremensko trajanje, način odlučivanja, uloga međunarodne zajednice.»
Koncept s kojim će SDA nastupiti na pregovorima je decentralizovana država multietničkih regija, kaže njen predsjednik Sulejman Tihić:
«Najmanje 4, optimum 5 regija koje bi bile uspostavljene spram istorijskih, geografskih, saobraćajnih i gospodarstvenih kriterija. Državu ravnopravnih naroda gdje ni na jednom nivou vlasti, odnosno regija, i državi, ne može biti ostvarena dominacija samo jednog naroda.«
HDZ BiH ostaje pri stavovima koje su utvrdili lideri stranaka s hrvatskim predzakom, kaže Miroslav Relota, glasnogovornik stranke:
«Novi ustav koji će, prije svega, osigurati jednakopravnist i konstitutivnost hrvatskog naroda sa ostala dva konstitutivna naroda. Nudimo i funkcionalniji ustroj BiH jer je jasno da sa sadašnjim uređenjem BiH ne može osigurati, prije svega samoodrživost – govorim o ovom gospodarskom aspektu. Novim Ustavom će BiH osigurati sebi evropsku budućnost.»
Nedavna izjava lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i predsjednika Vlade RS Milorada Dodika da koncept federalizacije Bosne i Hercegovine ne isključuje mogućnost samoopredjeljenja do otcjepljenja federalnih jedinica, jedan je od razloga zbog kojih Tihić nije optimista u pogledu mogućeg dogovora:
“Ne očekujem puno s obzirom na izjave, barem koje sam pročitao, gospodina Dodika koji pokušava napraviti promjene Ustava koje bi značilo ostvarenje one ideje Radovana Karadžića o stvaranju države u državi, o vraćanju Republike Srpske, odnosno entiteta, u formu i sadržaj države.”
Upravo zbog činjenice da se već dvije godine, otkako je posljednji prijedlog ustava odbačen u Parlamentu BiH, lideri partija nisu dogovorili ništa, stranka Radom za boljitak organizuje protest ispred mjesta održavanja pregovora. Lidere će sačekati da im saopšte rezultat sastanka od kojeg građani puno očekuju, kaže dopredsjednik ove stranke Jerko Ivanković:
«Mi očekujemo od vladajuće šestorke da hitno izađe i prezentira javnosti i Parlamentu njihov zajednički prijedlog ustavnog rješenja. Da se ne troši vrijeme na njihovu političku trgovinu, nego da ponude konkretno rješenje, ili, ukoliko to nisu, da priznaju da su nesposobni ponuditi rješenje Ustava i da onda raspišu prijevremene izbore i ponude nekome drugome da to pitanje riješi.»
Iako više niko ne broji koliko su se puta sastali po istom pitanju, lideri su još na početku. Kako se odnosi unutar BiH ponovo zatežu u smislu političkih previranja, od državnog budžeta preko izbora u Srbiji, upitno je koliko je ambijent za razgovore u ovom trenutku povoljan, te kakve će rezultate polučiti. No, Božo Ljubić kaže:
«Ako bi mi čekali idealno vrijeme za reforme, onda nikad ne bi počeli. Svjesni su svi u BiH da Bosni i Hercegovini treba jedan funkcionalni ustav, jedna funkcionalna struktura koja Bosnu i Hercegovinu može voditi k unutarnjem razvoju i pridruživanju euroatlantskim integracijama. Prema tome, ja apsolutno smatram da je vrijeme za početak razgovora.»
  • 16x9 Image

    Dženana Halimović

    U novinarstvu je od 1998. godine, a prve novinarske korake počinje u listu Oslobođenje. Bavi se istraživačkim novinarstvom, temama ratnog zločina, organizovanog kriminala i korupcije. Dobitnica nagrada "Global Human Rights Award" i Unije novinara BiH 2003.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG