Dostupni linkovi

Mirovni pokušaj Ban Ki Muna


Kofi Annan i Ban Ki-Moon u Keniji

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun doputovao je u Keniju u nastojanjima da posreduje u okončanju sukoba u kojima je poginulo više od 800 ljudi. Nasilje je izbilo nakon predsedničkih izbora 27 decembra

za koje opozicija tvrdi da su pokradeni.

Ki Mun je poručio obema stranama u sukobu da misle na budućnost i prevaziđu uskostranačke, plemenske interese i podele kroz dijalog. Generalni sekretar je juče u susednoj Etiopiji na sednici lidera Afričke unije pozvao na okončanje sukoba.
"Nasilje mora da se zaustavi. Ubijanje nevinih ljudi mora da prestane. U tom smislu, oni moraju da slušaju iskrene apele cele međunarodne zajednice u cilju okončanja međusobnog ubijanja".
U međuvremenu je Ban Ki Munov prethodnik Kofi Anan u poslednjih nekoliko dana pokušavao takođe da posreduje između sukobljenih strana, međutim pregovori su prekinuti nakon jučerašnjeg ubistva opozicionog poslanika, drugog po redu ove sedmice. Policija tvrdi da ubistvo nije politički motivisano, već da je reč o incidentu u kome je policajac iz besa ubio poslanika koji je, navodno, imao ljubavnu avanturu sa njegovom devojkom. Međutim, predsednički kandidat opozicije Rail Odinga traži od vlade da pozove američku i britansku policiju da istraži ovo ubistvo.
"Već imamo ponudu iz FBI. Ja izazivam vlasti da jasno saopšte da li će prihvatiti usluge ovih nezavisnih organizacija kako bismo mogli da utvrdimo uzroke smrti dvojice opozicionih poslanika", poručio je Odinga.
Od izbijanja nasilja pre više od mesec dana ubijeno je oko 850 lica, mnogi mačetama, a više od 300.000 je izbeglo. Tako je nekada jedna od najstabilnijih afričkih zemalja pretvorena u poprište nasilja i nestabilnosti.

Sukobljene strane se dele uglavnom po plemenskim linijama. Vlasti optužuju Odingino Luo pleme da je ubilo mnoge pripadnike Kikuju plemena iz kojeg potiče predsednik države Kibaki, a koje inače godinama politički i ekonomski dominira ovom zemljom. Meri iz plemena Luo morala je da izbegne iz centralne Kenije gde dominira suparničko pleme Kikuju. Našla je privremeno utočište u policijskoj stanici.
"Nas proganjaju. Dobili smo pismo u kome nam je naloženo da napustimo ovo područje i da se nikada ne vratimo. Planirali smo da juče odemo na kratko i uzmemo najneophodnije stvari, ali sve nam je već opljačkano i spaljeno. Sada nemamo ništa", kaže Meri.
Za sada se ne nazire kraj krize, s obzirom da lider opozicije Odinga traži raspisivanje novih predsedničkih izbora dok aktuelni šef države Kibaki to odbacuje.
XS
SM
MD
LG