Dostupni linkovi

Uprkos azilu, poternice na snazi


Mirjana Marković
Mirjana Marković

Mirjana Marković, supruga bivšeg jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića, u razgovoru za RSE nije htela ni da potvrdi ni da demantuje nezvanične informacije da je dobila politički azil u Rusiji.

Iako je ruska agencija Itar - Tass javila da su supruga bivšeg jugoslovenskog predsednika Mirjana Marković i njen sin Marko Milošević dobili politički azil u Rusiji, Markovićeva u izjavi za RSE nije želela da potvrdi ovu informaciju:

"Nemam nikakav komentar ni vezi sa čim. Izvinite molim vas i do viđenja."

I blizak prijatelj porodice Milošević, bivši generalni direktor "Politike" Hadži Dragan Antić odbio je odgovori da li su Markovićeva i njen sin Marko dobili azil u Rusiji:

"Na to pitanje ne mogu da vam odgovorim, da budem precizan ne želim da vam odgovorim."

Pravosudne vlasti u Srbiji raspisale su za Mirjanom Marković i Markom Miloševićem međunarodne poternice, a mediji pišu da im je Rusija azil odobrila pred novogodišnje praznike. Štampa spekuliše da postoji i mogućnost da su dobili rusko državljanstvo. Uprkos azilu poternice su i dalje na snazi, kaže za naš program zamenik specijalnog tužioca Mirjana Ilić i navodi da eventualna odluka Rusije neće uticati na krivične postupke koji se protiv njih vode pred domaćim pravosuđem:

"Ukoliko se pojave na teritoriji neke veće države koja im nije dala azil zahtevaćemo da se isporuče našoj zemlji kako bi naši organi mogli nastave postupak protiv njih. Dakle, optužnice i krivični postupci i dalje postoje."


Marko Milošević je Srbiju napustio 7. oktobra 2000.godine, a Mirjana Marković u februaru 2003. neposredno pre ubistva premijera Zorana Đinđića. Oni su se od tada više puta javljali medijima u Srbiji, ne krijući da se nalaze u Rusiji i da su tamo podneli zahtev za dobijanje azila.

Srpska policija je u akciji "Sablja“ nameravala da obavi informativni razgovor sa Mirjanom Marković o njenoj ulozi u otmici i ubistvu Ivana Stambolića, a supruga bivšeg jugoslovenskog predsednika dovodi se u vezu i sa ubistvom novinara Slavka Ćuruvije, koje još uvek nije rasvetljeno. Protiv Markovićeve se vodi krivični postupak za zloupotrebu službenog položaja, zbog nelegalnog dodeljivanja stana dadilji njenog unuka, dok su u junu prošle godine ona i njen sin Marko označeni kao vođe kriminalne grupe koja se tokom devedesetih bavila švercom duvana, a čime je država oštećena za više desetina miliona maraka. Protiv Marka Miloševića se već osam godina vodi postupak zbog prebijanja trojice "otporaša“ u maju 2000. godine.

Ukoliko je tačno da su Mirjana Marković i Marko Milošević dobili azil u Rusiji, oni su bezbedni i njihovo izručenje Srbiji je isključeno, saglasni su pravni eksperti. Stručnjak za međunarodno pravo Tanja Papić kaže za naš program da poternica sada nema pravnu snagu i da vlasti u Srbiji ne mogu više ništa da urade:

"Kada država da azil nekom pojedincu ona mu zapravo pruža utočište utoliko što mu daje neku sigurnost da ne može biti izručen zemlji u kojoj mu preti opasnost od proganjanja. Oni su zaštićeni, u tom smislu, i taj postupak se ne može voditi kod nas, čak i ako naši organi budu uputili neke zahteve – od toga neće biti ništa."

Ona ukazuje na to da se u međunarodnoj praksi politički azil daje ljudima koji su žrtve političkog progona, što kada je reč o Mirjani Marković i Marku Miloševiću nije slučaj jer se protiv njih vode postupci za počinjena krivična dela. Žrtve porodice Milošević iz vremena njihove suverene vladavine u Srbiji ocenjuju skandaloznom odluku ruskih vlasti. Nevenčana supruga Slavka Ćuruvije, koji je ubijen 1999. godine ispred ulaza u zgradu u kojoj je živeo, Branka Prpa:

"Kada se ljudski život oduzme nasiljem od strane drugih lica onda čovek s pravom očekuje satisfakciju. Ništa, naravno, ne može nadomestiti ljudski život, ali satisfakciju da oni koji su inspirisali ubistvo i oni koji su ga počinili budu za to primereno kažnjeni. Lično se osećam kao neko kome je uskraćena mogućnost satisfakcije, a mislim da tu mogućnost nema prava niko da mi oduzme, pa ni gospodin Putin."

Novinar nedeljnika "Vreme" Dejan Anastasijević zaključuje da je do mogućnosti Mirjana Marković i Marko Milošević prođu nekažnjeno dovela pasivnost srpskih vlasti u ovom slučaju:

"Mislim da je država trebala da reaguje još na sumnju da su umešani. Ne radi se tu samo o čisto pravnim pitanjima već je, pre svega, reč o jednom moralnom pitanju. Rusija je Beogradu poslala signal da ako u budućnosti u ovoj zemlji neko ima nameru da zavede neku diktaturu može da računa, u slučaju da izgubi vlast, da će u Rusiji naći sigurno utočište – da ne mora da se boji kuda će bežati ako mu narod dođe sa motkama pod prozor."

U Rusiji su, inače, utočište našli i Bogoljub i Sreten Karić, koji su početkom 2006. pobegli iz Srbije, nakon što su osumnjičeni za višemilionske pronevere u „Mobtelu“. I haški optuženici su se krili u toj državi. Policijski general Vlastimir Đorđević, koji je uhapšen u junu 2007. godine u Budvi, pred Haškim tribunalom priznao je da je tri godine živeo u Moskvi, u koju je prebegao nekoliko meseci nakon sloma režima Slobodana Miloševića. U Rusiji je uhapšen i haški optuženik Dragan Zelenović.

XS
SM
MD
LG