Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Politička odgovornost preneta na birače


predizborni plakati: Boris Tadić (L) i Tomislav Nikolić (D)

Otvara se pitanje da li odluka, pre svih premijera Srbije, da ne podrži svog koalicionog partnera u Vladi može uticati na Tadićev izborni rejting.

Nakon što su lideri koalicije a Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica i Nove Srbije Velimir Ilić saopštili da u drugom krugu predsedničkih izbora neće podržati ni Borisa Tadića kandidata Demokratske stranke, ni Tomislava Nikolića kandidata SRS, neminovno se otvara pitanje da li odluka, pre svih premijera Srbije, da ne podrži svog koalicionog partnera u Vladi može uticati na Tadićev izborni rejting.

Obojica kanidata ostala su i bez podrške Liberalno demokratske partije i Socijalističke partije Srbije, a prema procenama analitičara i imajući u vidu nalaze istraživanja javnog mnjenja, koji ukazuju da je razlika u podršci među građanima između dvojice kandidata izuzetno mala, mnogi smatraju da bi za ishod izbora od izuzetne važnosti mogao da bude i sinoćnji TV duel Borisa Tadića i Tomislava Nikolića.

Obrazlažući zbog čega je narodnjačka koalicija odlučila da ne podrži Borisa Tadića, lider DSS-a, Vojilsav Koštunica, rekao je da je DS odbila da potpiše aneks koalicionog sporazuma kojim bi bilo precizirano da bi slanje misije EU na Kosovo bez odobrenja SB UN značilo da je EU svojom voljom poništila već parafirani Sporazum o pridruživanju između Srbije i EU. U stranci aktuelnog predsednika i kandidata DS, Borisa Tadića, veruju da ovakav razvoj događaja neće uticati na izborni rezultat. Šefica poslaničke grupe DS u Skupštini, Nada Kolundžija, tim povodom za naš program kaže:

“Ja verujem da ce i pored toga što to ima nekakvog uticaja, Boris Tadić pobediti. Veujem da će građani pokazati veći stepen odgovornosti od političara, dakle, da će oni shvatiti da je od izuzetne važnosti da izađu na ove izbore i da je od posebne važnosti da dobro procene kakve su perspektive u budućnosti sa Borisom Tadićem kao prdsednikom i kakve su perspektive sa Tomislavom Nikolićem.”

Vojisla Koštunica

Lider DSS, Vojislav Koštunica, međutim ne smatra da izostanak podrške koalcionom partneru, Borisu Tadiću, zapravo predstvalja pomoć njegovom protivkandidatu, Tomislavu Nikoliću.

“Ne možete pomoći Tadićevom protivkandidatu na ovim izborima, ako se zalažete za poštovanje ustava, za rezoluciju, za očuvanje celovitosti zemlje, ako kažete jednostavno Srbija treba da ide u EU, ali ne po tu cenu da ide pocepana. Ne da ide deo, nego cela Srbija. Ako to još jedanputa kažete, ja ne vidim šta je sporno u tome.”


Istovremeno, i Liberalno demokratska partija pozvala je svoje članove i simpatizere da u drugom krugu izbora glasaju po sopstvenoj savesti, takođe, uskraćujući eksplicitnu podršku Borisu Tadiću. Funkcioner LDP-a Nikola Samardžić ističe da ova stranka nije mogla da podrži Tadića na način, na koji je to kandidat DS očekivao, zbog nepostojanja dobre volje u njegovoj politici da Srbiju na bilo koji način približi savremenom svetu.

“On je toliko ogrezao u radikalskoj politici koju je sprovodio zajedno sa Koštunicom da smo mi jednostavno bili prinuđeni da političku odgovornost prenesemo na naše birače, budući da smo danas u situaciji da ne raspolažemo predsedničkim kandidatom koji bi na bilo koji način delio osnovne vrednosti naše politike.”


Socijalistička partija Srbije svoju odluku da ne pruži podršku nijednom od dvojice predsedičkih kanidata obrazlaže time da nema koalicioni dogovor, ni saradnju sa strankama koje predvode Tadić i Nikolić. SPS saopštava da od birača očekuje da glasaju u skladu sa državnim i nacionalnim interesima, za principe socijalne pravde, očuvanje Kosova u sastavu Srbije i evropske integracije.

Izostanak podrške važnih političkih subjekta, a pre svega premijera Vojislava Koštunice, kandidatu DS neće presudno uticati na izborni rezultat izbora, smatra politički analitičar Vladimir Goati. On, međutim, naglašava da bi upravo najveću štetu od ovakve odluke mogla da pretrpi DSS, jer ne učestvuje u kapitalnom političkom događaju.

“Uticaće da će njihova popularnost, prestiž i podrška ići dole. To se naročito odnosi na DSS, koji je konstantno na jednoj silaznoj putanji.”

Istovremeno, rezultati najnovijeg istraživanja javnog mnjenja u Srbiji, koje je Centar za slobodne izbore i demokratiju sproveo pre nekoliko dana, ukazuju na određenu prednost Borisa Tadića u odnosu na Tomislava Nikolića. Direktor programa CESID-a, Đorđe Vuković, kaže da egzaktno mereno Tadić u ovom trenutku ima prednost od oko 100.000 glasova.

“Izborni skor je vrlo blizak, postoji neka blaga prednost Borisa Tadića. Nekakva projekcija je da on može da osvoji od 2.100.000 do 2.350.000 glasova, dok sa druge strane Tomislav Nikolić može da osvoji od 2.000.000 do 2.250.000 glasova. Kad bi me neko sad pitao ko će da pobedi, to je zaista teško reći u ovom trenutku.”

U situaciji kada istraživanja javnog mnjenja ukazuju gotovo na mogućnost preklapanja izbornog rezultata dvojice kanidata, mnogi analitičari smatraju da bi sinoćnje televizijsko sučeljavanje Borisa Tadića i Tomislava Nikolića moglo biti onaj jezičak na vagi, koji će doneti pobedu jednom od kandidata. Direktor Centra za proučavanje alternativa, Milan Nikolić, zaključuje da su Tadić i Nikolić tokom televizijskog duela imali potpuno različit koncept nastupa.

“Boris Tadić je delovao mirnije, pozitivnije, elokventnije i najzad njegovi odgovori su bili sadržajniji. Sad možemo znati šta će on raditi, ako bude izabran za predsednika Srbije. S druge strane, Nikolić je bio mnogo više kritičan, negativan i više je uzimao Tadića kao metu. Ja ovog časa ne mogu da procenim kakvi će biti efekti te njegove veće kritičnosti. Generalno uzevši mislim da je pobednik gospodin Tadić.”

XS
SM
MD
LG