Dostupni linkovi

Zatvaranje očiju pred kršenjem ljudskih prava


Naslovna stranica izvještaja Human Rights Watch World 2008.
Naslovna stranica izvještaja Human Rights Watch World 2008.

Imitacija demokratije i nepošteni izbori postaju standard, kaže se u izvještaju Human Rights Watcha o ljudskim pravima u svijetu. Dozvolivši diktatorima da izigravaju demokrate, ne zahtijevajući od njih poštivanje ni osnovnih ljudskih prava svog stanovništva, SAD i EU, te ostale utjecajne demokratske zemlje rizikuju totalno podcjenjivanje značenja ljudskih prava uopšte, kaže se u izvještaju ove nevladine organizacije koji je objavljen danas u New Yorku.

Države ogrnute mantilom demokratije trebale bi u centru svojih zadataka imati poštivanje ljudskih prava, uključujući slobodu govora, okupljanja, udruživanja, a posebno pravo na slobodu izbora. Ali prošle godine su mnoge zemlje, uključujući Bahrein, Jordan, Nigeriju, Rusiju i Tajland, održali izbore tek toliko da daju privid demokratije. A Washington i Brussels, te ostale evropske prijestonice su pristale na tu igru. Bushova administracija stalno se zaklinjala kako podržava demokratizaciju, a šutila je kao zalivena o ljudskim pravima.

Izvještaj HRW daje pregled stanja ljudskih prava u 75 zenalja svijeta, i ukazuje na brojne izazove koji zahtijevaju akciju, uključujući i zvjerstva počinjena u Čadu, Kolumbiji, Kongu, Iraku, Somaliji, Sri Lanki i Darfuru. Pomenuti su i problemi zatvorenih društava koje reprezentiraju Burma, Kina, Kuba, Iran, Sjeverna Koreja, Saudijska Arabija i Vijetnam. Posebnu stavku čine kršenja ljudskih prava koja se čine u ime "rata protiv terorizma" i koja su medju ostalim državama zabilježena u Francuskoj, Pakistanu, Velikoj Britaniji i SAD.

U poglavlju koje govori o kršenju ljudskih prava nih koji su zatečeni humanitarnim katastrofama, brojke su poražavajuće – od 20 hiljada raseljenih u Sri Lanki, preko milion i po Palestinaca blokiranih u Gazi do 4 miliona potpuno zaboravljenih u sudanskoj provinciji Darfur.

Posebna pažnja u ovogodišnjem izvještaju HRW data je razvijenim demokratskim zemljama koje zatvaraju oči pred kršenjem osnovnih ljudskih prava u zemljama u razvoju. Najeklatantniji su primjer izbori. Njihovo se poštenje ne dovodi u pitanje čak i kad su evidentno lažirani, ukoliko je "pobjednik" strategijski ili ekonomski partner Washintona, odnosno evropskih vlada. Navedeni su i primjeri – Pakistan i njegov predsjednik Mušaraf, Kenija u kojoj nemiri zbog izborne prijevare još uvijek odnose živote. Izborne prevare u Nigeriji SAD su prihvatile samo zato jer je ta zemlja bogata naftom. Nigerijsko vodjstvo, koje je došlo na vlast silom i prevarom, danas je prihvaćeno na medjunarodnoj razini. Poruka je dakle poslana – prevare i laži su dozvoljene kaže se u izvještaju HRW.

Bizarno, ali istinito Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju koja je osnovana da prati i promovira demokratiju, ljudska prava i sigurnost, za dvije će godine predsjedavanje predati Kazahstanu. I to nakon što je vladajuća partija u toj zemlji "osvojila" sva mjesta u parlamentu na izborima održanim u augustu 2007, i na kojima je upravo OSCE zabilježio medijsku cenzuru, potisnutu opoziciju i prevare kod brojanja glasačkih listića.

XS
SM
MD
LG