Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Privremena zabrana protjerivanja Abu Hamze


Evropski sud za ljudska prava u Strazburu

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu donio je odluku o privremenoj zabrani protjerivanja Imada al-Husina, poznatijeg kao Abu Hamza. Odluka Evropskog suda za bh. vlasti je obavezujuća.

Pravni agent BiH pred Evropskim sudom, Monika Mijić, kaže da je odluka obavezujuća za vlasti BiH, te da je proslijeđena državnom Ministarstvu sigurnosti:

«Ova odluka Evropskog suda o privremenoj mjeri kojom je BiH obaviještena da aplikant, tzv. Abu Hamza, ne bi trebao biti protjeran iz BiH, do donošenja konačne odluke Ustavnog suda BiH u vezi sa njegovim predmetom je obvezujuća odluka.»

Abu Hamza navodi da je za odluku o privremenoj zabrani deportacije najzaslužnija nevladina organizacija “Vaša prava”. Na naše pitanje da li očekuje da će, uprkos odluci Evropskog suda za ljudska prava, biti deportovan, Abu Hamza odgovara:

«Što se tiče BiH i njene prakse, sve možete očekivati. Nije to prvi put, ni drugi put. Zna se da je to politička odluka, a kada je u pitanju politička odluka, zna se nekada namjerno desiti kao fol - nisu dobili ili ostalo u ladici.»

Vlasti BiH su za Abu Hamzu utvrdile da predstavlja prijetnju nacionalnoj sigurnosti, nakon čega mu je oduzeto bh državljanstvo i odbijen zahtjev za privremeni boravak i azil.

Uprkos tome, Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske, podnijela je glavnom tužiocu BiH zahtjev za pokretanje istrage protiv Abu Hamze i ostalih mudžahedina zbog, kako kažu, zločina počinjenih tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Stav Udruženja je, kaže predsjednik Nedeljko Mitrović, da se prije deportacije mora provesti istraga:

«S obzirom da mi imamo dokaze ili naznake dokaza da je on, zajedno sa svojim saborcima, učinio strašne zločine na području Ozrena, a posebno imamo konkretne dokaze da su oni zarobili 64 vojnika i civila, u završnici, '95. na Ozrenu. Ti ljudi su kasnije pobijeni.»

Abu Hamzi 5. februara ističe rok od 15 dana koji mu je Sud BiH dao da napusti zemlju. On ističe da nikada nije razmišljao da ode iz zemlje, a kako kaže, deportovati ga mogu samo ako mu dođu lično kući:

«Ko je glup da ostavi porodicu, djecu, 25 godina svoga rada i truda i otići jer ga je tamo neko proglasio prijetnjom za javnu sigurnost bez ikakvog dokaza! Nemaju ništa protiv mene, nema nikakve istrage, nisam procesuiran i nisam osuđen!»

Pravni agent BiH pred Evropskim sudom Monika Mijić kaže da je odluka tog suda do sada jedina prema BiH kada je riječ o privremenoj zabrani protjerivanja.

U dosadašnjoj praksi, prema njenim riječima, jedino je do sada Turska napravila presedan, pa u sličnom slučaju nije ispoštovala odluku Evropskog suda. Ukoliko to isto učini i Bosna i Hercegovina, navodi Mijić, to neće biti dobro za zemlju.
XS
SM
MD
LG