Dostupni linkovi

Hrvatska će slijediti poteze SAD i EU


Hrvatska će priznati nezavisnost Kosova odmah kada to učine SAD i vodeće zemlje EU. Taj poznati stav službene hrvatske politike podržava većina analitičara i hrvatske javnosti.

Tek rijetki zastupaju mišljenje da bi, zbog susjedskih odnosa sa Srbijom, Hrvatska ipak trebala pričekati.

Hrvatska nema nikakvog razloga izdvajati se i čekati s priznavanjem Kosova, ističe dugogodišnji Tudjmanov ministar vanjskih poslova, danas neovisni politički analitičar, dr Mate Granić:
«Scenarij je da će to prve učiniti, vjerojatno, Sjedinjene Američke Države, a nakon toga vodeće europske države i ja mislim da će to tada učiniti i Hrvatska, vjerojatno dan ili dva nakon prve skupine zemalja Europske unije.»
S Granićevim se procjenama slaže vecina javnosti i analitičara, a i javno izneseni službeni stav je da će po pitanju Kosova Hrvatska slijediti odluke Europske unije. Profesor na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti Damir Grubiša:

«Pa ja mislim da bi u ovom konkretnom slučaju bilo dobro da se Hrvatska drži zajedničke vanjske i sigurnosne politike Europske unije, iako još nije članica. Naime, Hrvatska je u jednoj delikatnoj situaciji, ona ima dobre odnose i sa Srbijom, a i sa Kosovom. Najlogičnija je odluka da se prizna volja većinskog naroda na Kosovu, a u slučaju da se to donese i da je Hrvatska mimo Europske unije, naravno da bi to onda imalo odredjene reperkusije i za odnose sa Srbijom, a u ovom trenutku Hrvatskoj ne treba nikakvo zaoštravanje odnosa sa susjedima, pogotovo ako uzmemo u obzir i balast prošlosti»
Novinar i književnik Miljenko Jergović jedan je od rijetkih u Hrvatskoj koji u javnosti, po pitanju priznanja Kosova, vec duže vrijeme iznosi i zastupa sasvim suprotan stav:
«Mislim da se u hrvatskom entuzijazmu za priznanje Kosova - koji se izražava i pokazuje već neke dvije godine, a čiji je nositelj jedno duže vrijeme bio predsjednik Stipe Mesić i taj entuzijazam su danas preuzeli i svi hrvatski mediji bez izuzetka - vidi neki stari refleks prema Srbima i Srbiji. Naime, nas gotovo da seksualno uzbudjuje priznanje Kosova, samo zato što će Srbi i Srbija time nešto izgubiti.»
Jergovićeva je teza da bi Hrvatska trebala priznati nezavisnost Kosova onda kada to učini Srbija jer 'grijeh nečinjenja' po njemu je, u ovom slučaju, manji od «grijeha činjenja»
«Ja mislim da je sasvim krivo i opasno to hrvatsko povodjenje za onim što se smatra američkim interesom na Balkanu i naši odnosi sa našim susjedima su, čini mi se, nešto što bi trebalo biti veći prioritet nego naš odnos prema vanjskoj politici Europske unije i prema problemu priznavanja Kosova.»
Dr Mate Granić:
«To nije upereno protiv Srbije nego je to upereno za Kosovo, demokratsko, nezavisno, stabilno Kosovo.»
Jergović tvrdi da se Hrvatska ne drži istih principa, te da jedne primjenjuje na Republiku Srpsku, a druge na Kosovo:
«Meni je potpuno neprihvatljivo da kriteriji o ljudskim, manjinskim i svim drugim pravima važe u svim drugim slučajevima, osim u slučaju Srba na Kosovu.»
Saborski zastupnik Istarskog demokratskog sabora Damir Kajin
«Ja tvrdim da paralelno priznanje Kosova, kada to učini Europska unija, Hrvatskoj neće štetiti. Dapače, ja mislim da u tom jednom paketu u ovome trenutku i Hrvatska mora biti.»
S Jergovićevim stavovima ne slaže se ni politički analitičar Davor Gjenero:
«Jasno je da do srbijanskog priznanja Kosova neće doći tako brzo. Samim time, takva politika bi, zapravo, Hrvatsku dovela u marginalizaciju i izolaciju u regiji.»
XS
SM
MD
LG