Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sva istraživanja pokazuju da će veoma mali broj birača presuditi o pobedi jednog od kandidata u drugom krugu predsedničkih izbora u Srbiji.

I lider Demokratske stranke Boris Tadić i Radikal Tomislav Nikolić sada se u kampanjama usmeravaju na to da pridobiju što više onih koji nisu njihove tvrde pristalice.

Primetno je da su dvojica predsedničkih kandidata za drugi izborni krug promenili marketinšku strategiju. Od slogana “Za jaku i stabilnu Srbiju” i spotova koje su birači gledali uoči prvog kruga, a u kojima je pored puta ka Evropi, akcenat bio na Kosovu, i prema oceni stručnjaka, pre svega, patriotskim porukama, predsednički kandidat DS Boris Tadić sada je odlučno usmeren ka EU i poručuje biračima:
"Znam da nikada nećemo stati, znam da se nikada nećemo predati i znam gde je bolja budućnost za naš narod.. Da osvojimo Evropu zajedno!"
Pisac i potpredsednik DS Vida Ognjenović kaže za naš program da Tadić uoči drugog kruga vodi atipičnu kampanju, kojom bez velikih obećanja pokušava da objasni biračima zašto bi trebalo da glasaju za demokratsku opciju:
"Usta na usta.. on je svakom biraču ponaosob objasnio da postoje dve opcije, od kojih je jedna opcija za danas i za sutra, a druga za juče i prekjuče. Zaista se trudio da kaže da je on kandidat stranke koja se zaista bori za demokratsku Srbiju kako bi ta država sutra mogla da stane rame uz rame sa ostalim demokratskim državama Evrope, ne gubeći ništa od svojih svojstava, svoje kulture i tradicije."
Marketinški stručnjak Nadežda Milenković ocenjuje da je kandidat DS-a uoči drugog kruga procenio da mu je u kampanji potreban zaokret:
"Ako se setimo prvih spotova on je na reč patriotizam, kada su govorili o njemu da je patriota, ljubio sveću u crkvi. To je sve odavalo jedan utisak kao da je on predstavnik DSS koalicije, što je tada, pretpostavljam, i mislio da jeste – tada se obraćao više tim biračima. U ovom drugom krugu su spotovi koji dosta liče na spot LDP 'Glasam za Čedu zato što..' i imaju neku drugu energiju od one prethodne."
Tadićev protivkandidat radikal Tomislav Nikolić zamenio je uoči drugog kruga poslednju reč u svom predizbornom sloganu i umesto “Svim srcem za Srbiju”, sada poručuje “Svim srcem za predsednika” i poziva na ujedinjavanje glasova:
"Ulazimo u drugi krug sa značajnom podrškom i još značajnijom porukom. Došlo je vreme za promene, to je energija koju osećam na svakom koraku."
Milorad Mirčić iz SRS kaže da je u središtu kampanje Tomislava Nikolića briga o čoveku:
"U centralni deo svoje kampanje stavlja tri stvari – Srbija, sloboda i demokratija."
Upravo ovakav centralni deo kampanje predstavlja nešto što svakako nije u skladu sa tvrdom nacionalističkom politikom, koju radikali vode svih ovih godina. Tako, Tomislav Nikolić umesto Velike Srbije, koju doduše, kako sam kaže, ne prestaje da sanja, ipak danas poručuje:
"Nije bitno gde se kolevka nalazi, da li u srpskoj ili mađarskoj kući, da li u rumunskoj, rusinskoj ili vlaškoj kući, da li u albanskoj ili muslimanskoj – u svakoj toj kolevci leži jedno dobro dete."
Zbog ovih i sličnih poruka u ovdašnjoj štampi pojavile su se tvrdnje da su Nikoliću da omekša savetovali Amerikanci, te da su mu oni i osmislili kampanju. Štampa je pisala da su radikali posao promene imidža poverili lobističkoj firmi “Kvin Gilespi end asosiejts”, koja u Vašingtonu važi za jednu od najmoćnijih zbog izuzetno bliskih veza sa sadašnjim i nekadašnjim predsednicima Amerike – Billom Clintonom i Georgeom Bushom. Osnivač firme Džek Kvin, koji je bio jedan od najbližih saradnika predsednika Clintona i šef osoblja tadašnjeg potpredsednika Ala Gora u razgovoru sa koleginicom Brankom Trivić, demantuje pisanje domaćih medija:
"On nije moj klijent, nije bio moj klijent i neće biti moj klijent. To važi i za njegovu partiju i bilo koga ko je uključen u njegovu kampanju."
RSE: Da li su vam se obratili i tražili da im pomognete u kampanji?
"Niti su oni imali kontakte samnom niti sam ja imao kontakte sa njima. Nikada nismo imali nikakve konsultacije o bilo čemu, bilo direktno bilo indirektno."
Bez obzira na to Tomislav Nikolić, kako navodi Nadežda Milenković, dosledno gradi imidž novog radikala:
"Pun je razumevanja, voli žene, voli manjine, za sve brine, svi će živeti u prosperitetnoj Srbiji. Vrlo dosledno sledi tu liniju građenja imidža radikala koji nimalo ne podseća na one iz '90-ih godina."
Nadežda Milenković zaključuje da oba kandidata šire svoje ciljne grupe:
"Toma Nikolić da bi pobedio mora dobiti više od svojih uobičajenih glasova. Pretpostavljam da ih traži tu negde oko DSS, Velje Ilića i tih snaga, dok se Tadić okrenuo mlađim i proevropskim glasačima."
  • 16x9 Image

    Iva Martinović

    Posle petooktobarskih promena počinje da radi na beogradskom radiju Studio B, u početku kao novinar-reporter, a potom i kao urednik informativnih emisija. U aprilu 2007. prelazi na Radio Slobodna Evropa, gde radi kao novinar-reporter i voditelj dnevnih informativnih emisija.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG