Dostupni linkovi

Dolijevanje ulja na vatru


Milorad Dodik
Milorad Dodik

Uoči nastavka političkih razgovora o promjenama Ustava BiH, premijer RS Milorad Dodik je izjavio da će njegova stranka tražiti pravo na samoopredjeljenje, uključujući i odcjepljenje entiteta.

Nedavna izjava lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i predsjednika Vlade RS Milorada Dodika da eventualni koncept federalizacije Bosne i Hercegovine ne isključuje mogućnost samoopredjeljenja do otcjepljenja federalnih jedinica, u najvećem dijelu domaće političke javnosti shvaćena je kao dolijevanje ulja na vatru u, za sada, teško pomirljivim stavovima o ustavnim reformama.
Član predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA) Mirsad Ćeman ocjenjuje da su ove ideje zapravo istrajavnje na konceptu podjele Bosne i Hercegovine i njenog konačnog državno-pravnog gašenja:
«Ne samo da to nije prihvatljivo, nego, ukoliko se bude insistiralo da se uopće razgovara, mislim da niti od razgovora na tu temu neće biti ništa.»
U SNSD-u tvrde da je priča o samoopredjeljenju federalnih jedinica tek „demokratski odgovor“ onima koji žele eliminisati Dejtonski sporazum kao osnovu za razgovore o reformi Ustava. Lider SNSD-a Milorad Dodik:
«Ako neko želi neki novi pristup u BiH, a nije dejtonski, onda mora da računa da smo mi u fazi pregovora, a ti pregovori ne moraju da završe sa Bosnom i Hercegovinom kao zajedničkom državom. Može da bude i disolucija.»
Ćeman ističe da se u Stranci demokratske akcije upravo zalažu za institucionalno rješenje koje će onemogućiti bilo kakvu majorizaciju, ali kaže da nisu toliko naivni a da ne vide političku i formalno-pravnu zamku podmetnutu od strane SNSD-a:
«Ne vidimo razloga ugrađivati neke instrumente koji jednostavno mirišu na težnje sutra ka secesiji, a time i ugrožavaju teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine kao države.»
Ognjen Tadić iz Srpske demokratske stranke kaže da bi se trebalo podrazumijevati da Republika Srpska već sada ima takvu vrstu statusa koji joj omogućava samoopredjeljenje do otcjepljenja. Stoga, pojašnjava Tadić, u SNSD-u nisu rekli ništa novo, već se ovim izjavama trude maskirati negativne posljednice koncepta federalizacije koji zastupa ta partija:
«... a koji podrazumijevaju jedan oblik dekoncentracije nadležnosti na teritoriji BiH, koji bi bio centralizovan, u smislu krovne nadležnosti, u samom Sarajevu. Mislim da SNSD treba sa više mudrosti da vodi politiku Republike Srpske, da ne daje izjave koje bi trebale da u političku arenu uvuku neke principe i prava RS o kojima ne treba polemisati, već ih treba uzeti zdravo za gotovo, takve kakve jesu i truditi se da ih sačuvamo.»
Kako je Dodikova izjava o mogućnosti samoopredjeljenja shvaćena u Stranci za BiH, objašnjava Muharem Murseilović:
«Ja mislim da je to puštanje probnih balona da se na neki način ništa ne bi promijenilo i da bi situacija što je moguće više ostala apsolutno ista i da bi se cimentiralo postojeće stanje. Prema tome, mislim da Dodik na svaki način ispipava puls da bi možda zauzeo neku srednju poziciju koja bi se našla u ustavnim promjenama.»
XS
SM
MD
LG