Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Zašto je bh. ministar napustio Evropski policijski kongres?


Tarik Sadović

Ministar sigurnosti BiH Tarik Sadovic, napustio je u utorak u Berlinu Evropski policijski kongres, nakon što mu organizatori nisu dozvolili da govori o borbi protiv terorizma.

Bosanskohercegovačka delegacija napustila je 11. Policijski kongres u Berlinu nakon što organizatori nisu dozvolili ministru sigurnosti BiH Tariku Sadoviću da se obrati sudionicima panela «Evropska strategija u borbi protiv terorizma» iako je bio ranije najavljen. Umjesto govora, Sadović kaže da mu je, rečeno da se obrati iz publike:
«Kad sam došao na taj panel, vidio sam da moje ime nije na listi govornika. Onda su mi, preko nižerazrednog činovnika, organizatori rekli da ja to mogu da uradim kada svi govornici, njih 6-7, završe, pa da se, eventualno, javim iz publike, uz jednu prijeteću napomenu da, ukoliko se ne budem držao teme, da će mi isključiti mikrofon.»
Sadović je, napominje, namjeravao govoriti o opredijeljenosti BiH prema borbi protiv terorizma, ali i uputiti kritike na račun onih koji Bosnu i Hercegovinu i islam vide kao terorističku prijetnju:
«Kao pripadnik islamske vjere, morao sam da kažem da optuživanje cijele jedne vjere nije produktivno, da je teorija o tzv. Al Kaidi u svojoj osnovi rasistička i da zapravo briše razliku između onoga što određene radikalne skupine i ljudi čine u ime vjere i same vjere.»
I zamjenik predsjednika Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamenta BiH, Slobodan Šaraba, koji je bio u bh delegaciji gest organizatora ocjenjuje nekorektim:
«Budući da sam i ja imao namjeru u jednom dijelu konferencije da govorim o problemima policijskih reformi i dešavanjima u policiji i Bosni i Hercegovini, sam gest prema gospodinu Sadoviću smatrao sam i kao gest i prema sebi. Mislim da je to jedan zaista nekorektan gest protokola njemačke delegacije koja je bila organizator.»
U govoru je naglašena i obaveza Evrope da pomogne zaliječiti rane i predrasude o islamskim fundamentalistima koje datiraju još iz vremena Slobodana Miloševića. Sadović je mišljenja da evropski policajci nisu smjeli čuti njegov govor u kojem se dotiče i evropske nemoći da spriječi rat u Bosni i Hercegovini i genocid u Srebrenici:
«Ja sam smatrao je to prilika da evropski policajci čuju jedan stav iz Bosne i Hercegovine, države koja je prije samo 15-ak godina doživila i genocid, gdje su hiljade muslimanki silovane, kao dio jednog projekta, i da je preko hiljadu džamija i drugih vjerskih objekata bilo porušeno, ali ne iz vojničkih razloga, nego kao čin projektirane etničke i vjerske mržnje.»
Autor knjige «Garibi; Mudžahedini u BiH 1992.-1999.“ i novinar magazina „Dani“, Esad Hećimović, ne smatra da je zabrana motivirana sadržajem govora:
«Sadržaj govora je irelevantan u odnosu na pravila kojima govornik mora da se podredi. Vi, ako hoćete da govorite na jednoj konferenciji, onda morate poštovati pravila koja daje organizator. To nije moguće međusobno porediti. Njemu nije uskraćeno zbog onoga što on želi reći, nego on nije prihvatio pravila koja je organizator postavio.»
Između ostalog, ministar Sadović želio se osvrnuti i na napise o tzv bijeloj Al Kaidi, za čiji je rasadnik Bosnu i Hercegovinu nedavno optužio srbijanski ekspert za terorizam Darko Trifunović. Sadović je, podsjetimo, pisao organizatoru da zabrani učešće Trifunovića na ovoj konferenciji. Na pitanje da li ta činjenica ima veze sa zabranom, Sadović kaže:
«On reprezentuje jednu politiku koja dolazi od našeg istočnog susjedstva. Nije on nikakav ekspert koji samostalno nastupa, niti se bilo koja osoba koja se bavi pitanjem terorizma može time ozbiljno baviti a da nije direktno linkovana u odgovarajuće obavještajne službe i druge agencije za provođenje zakona. Vjerovatno postoji određena veza.»
Nakon predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića kojem je bilo zabranjeno obraćanje Vijeću sigurnosti UN, Tarik Sadović je drugi visoki dužnosnik kojem je zabranjeno aktivno sudjelovanje na nekom međunarodnom skupu.
  • 16x9 Image

    Dženana Halimović

    U novinarstvu je od 1998. godine, a prve novinarske korake počinje u listu Oslobođenje. Bavi se istraživačkim novinarstvom, temama ratnog zločina, organizovanog kriminala i korupcije. Dobitnica nagrada "Global Human Rights Award" i Unije novinara BiH 2003.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG