Dostupni linkovi

Dio Kine u blokadi zbog snijega


Peking
Peking

Kineska vlada danas je angažirala skoro pola miliona vojnika da pomažu ljudima pogodjenim obilnim sniježnim padavinama, najtežim koje su zadesile ovu zemlju u više decenija.

Snijeg u centralnoj i istočnoj Kini prate i velike hladnoće, zbog čega je zaustavljen željeznički, autobuski i avionski prijevoz, i to baš u vrijeme novogodišnjih praznika, vrijeme u kojem se u Kini tradicionalno najviše putuje.

Saobraćajni kolaps rezultirao je nestašicama hrane i struje, dok je isporuka odjeće i drugih potrepština odgodjena. Da je situacija ozbiljna, dokazuje i jučerašnji sastanak Politbiroa KP Kine koji je zaključio da je " prioritetni zadatak osigurati snabdijevanje strujom, neometane komunikacije i promet svim mogućim sredstvima". Lokalne su vlasti pozvane da povećaju napore i osiguraju elektranama dovoljno uglja za proizvodnju struje.

Snježne oluje, koje su počele 10. januara, najteže su u pola stoljeća i pogodile su skoro 80 miliona ljudio širom 14 pokrajina. Najteže su pogodjene centralne pokrajine Hunan i Hubei. Kuće i obradive površine su uništene a najmanje 50 ljudi je poginulo, od kojih je 25 stradalo kada se njihov autobus prevrnuo na zaledjenom putu u Guizhou.

Vlada je naredila da 158.000 vojnika i 303.000 pripadnika civilne zaštite pomogne ljudima i dopremi barem minimalne količine hrane. Skoro milion policajaca je poslano da nadzire promet na zagušenim putevima.

Priroda je medjutim neumoljiva, meteorolozi su najavili nove snježne padavine, koje će vele, zahvatiti i južnu Kinu. Da su snježne padavine ovu najmnogoljudniju zemlju svijeta zahvatile sredinom februara, katastrofa ne bi bila ni blizu današnjih razmjera. Ovo je naime vrijeme kineske Nove godine, koja po našem kalendaru stiže 7.februara. i to je vrijeme kada većina Kineza ide ili na odmor ili se vraća kućama da s porodicama provedu praznike. Snijeg je medjutim blokirao putne i željezničke mreže, a milioni putnika su se našli na željezničkim i autobuskim stanicama, te na aerodromima.

U Guangzhou, gdje je u jednom momentu ostalo blokirano skoro pola miliona ljudi, slika je bila stravična. Glavna željeznička stanica bila je opsjednuta "hiljadama očajnih i smrznutih ljudi", previše uplašenih da odu i propuste priliku da otputuju. Neki aerodromi u regiji sada su ponovo otvoreni a vozovi su počeli saobraćati, ali bi novo pogoršanje vremena moglo izazvati dodatne nevolje.

XS
SM
MD
LG